Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Γ.Κοντογιώργης,Τιμή στον μεγάλο Έλληνα ανθρωπιστή Γιώργο Μπίζο, σύμβολο του λαού της Νότιας Αφρικής, που έφυγε από τη ζωή

Ο Γιώργος Μπίζος υπήρξε ο σύντροφος του Νέλσονα Μαντέλα στον αγώνα του για τη χειραφέτηση του λαού της Νότιας Αφρικής. Για τους αγώνες του αυτούς αναγνωρίστηκε ως ισάξιος ηγέτης και τιμήθηκε από την Νοτιοαφρικανική αυτή χώρα όσο ελάχιστοι. Το Μουσείο του Απαρτχάιντ στο Γιοχάνεσμπουργκ, που είναι το μεγάλο σύμβολο της χώρας, του έχει αφιερώσει ειδική πτέρυγα όπου παρουσιάζεται η διαδρομή του βίου και των αγώνων του δίπλα στον Ν. Μαντέλα. 

Το Μάρτιο του 2018 με αφορμή πρόσκλησή μου από το Πανεπιστήμιο της Πρετόρια είχα την μεγάλη τιμή να συναντηθώ με τον  Γ.Μπίζο και να έχω μια μακρά πεντάωρη όσο και μοναδική συζήτηση μαζί του από την οποία παρέλασε όλος ο συγκλονιστικός του βίος. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του επέμεινε να αναλάβει ο ίδιος την ξενάγηση στο Μουσείο Απαρτχάιντ και στην πτέρυγα που είναι αφιερωμένη σ'αυτόν.  Η συνομιλία μας εκεί όπως και στη συνέχεια στο εστιατόριο του Μουσείου αποτέλεσε για εμένα μια μεγάλη εμπειρία, ένα δίδαγμα ζωής σχετικά με το ερώτημα του "πώς οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι". Η αναγνώριση και ο σεβασμός που διαπίστωσα ότι εμπνέετε στη Νότια Αφρική αποτελεί ομολογία της προσφοράς του στον άνθρωπο και στον αγώνα ενός ολόκληρου λαού να χειραφετηθεί, να αποκτήσει αξιοπρέπεια και ένα στοιχειώδες δικαίωμα στη ζωή.  

Ένα μικρό δείγμα της συνάντησής μας και της μαρτυρίας του που έχει μαγνητοσκοπηθεί το καταθέτω εις μνήμην του μεγάλου Έλληνα ανθρωπιστή που έφυγε μόλις από τη ζωή (στη σελίδα μου στο facebook)







 

Δεν υπάρχουν σχόλια: