Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Γ. Κοντογιώργης - Οικονομική κρίση & πολιτικό σύστημα - 11 Φεβ 2012

Ομιλία του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη με θέμα «Οικονομική κρίση & πολιτικό σύστημα», που διοργανώθηκε στις 11.2.12 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαργαλιάνων.
Πηγή LoMak  (Αρχική ανάρτηση από KopanakiNews)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μια παρατήρηση. Το σχόλιο για τις θρησκείες, την τιμωρία και την κόλαση βασίζεται στη δυτική θεολογία, όχι στην ορθόδοξη. Και βέβαια, ως ορθόδοξη δεν εννοώ την επηρεασμένη από το σχολαστικισμό και τον προτεσταντισμό, τυπικά μόνο ορθόδοξη θεολογία που αναπτύσσεται στην Ελλάδα τους δυο τελευταίους αιώνες. Η δικανική αντίληψη των πραγμάτων (όπου η τιμωρία είναι αναγκαία για να αποδοθεί δικαιοσύνη ενώ η μετάνοια και η συγχώρεση είναι δευτερεύουσας σημασίας), η θεώρηση των σχέσεων ως συναλλαγών (όπου δίνεις για να πάρεις και δεν προσφέρεις γιατί έτσι ολοκληρώνεσαι προσωπικά) και η πρόσληψη του Θεού ως αυστηρού τιμωρού που εφαρμόζει άτεγκτα τον ηθικό νόμο του (και όχι ως θεραπευτή των ψυχών και δημιουργό του ανθρώπου από αγάπη) είναι καθαρά δυτικής προέλευσης. Δεν έχουν καμιά σχέση με την ορθόδοξη θεολογία του 4ου-14ου αιώνα, με τη θεολογία διδασκάλων όπως ο Κοσμάς ο Αιτωλός και γενικά με την ορθόδοξη εκκλησιαστική εμπειρία, η οποία ειναι κάτι ουσιωδώς διαφορετικό από τη 'θρησκεία'.
Όσον αφορά στις αναλύσεις του κυρίου Κοντογιώργη σε πολιτικά και ιστορικά ζητήματα, είναι εξαιρετικά πρωτότυπος, επιστημονικά τεκμηριωμένος και, κυρίως, αποκαλυπτικός. Όποιος διαβάζει ιστορία βλέπει ότι, δυστυχώς, όσα λέει για το ρόλο του ελλαδικού κράτους και τη σχέση του με την ελληνική κοινωνία είναι αληθινά.