Ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης στις 22.3.2021 στην «Φωνή της Ελλάδας» της ΕΡΤ και στην δημοσιογράφο Βίκυ Τσιανίκα.
Τρίτη 30 Μαρτίου 2021
Σάββατο 27 Μαρτίου 2021
Γ. Κοντογιώργης, Ελληνική Επανάσταση 1821: Μια στοχαστική ματιά στη διαδρομή 200 χρόνων
O Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Γιώργος Κοντογιώργης, θεωρητικός της Ακαδημίας Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας, στις 26.3.2021, στην εκπομπή «Αντιθέσεις» στην Κρήτη TV και στον δημοσιογράφο Γ. Σαχίνη, σε μια αναλυτική συζήτηση και με μια στοχαστική ματιά, στη διαδρομή 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021
Γ. Κοντογιώργης, Οι δύο δρόμοι για την ανάγνωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση
Ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης στις 25.3.2021 στην «Φωνή της Ελλάδας» της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Π. Δίπλα και Δ. Κοντογιάννη.
Γ. Κοντογιώργης, Ορισμένα από τα Έργα μου για τη Μεγάλη Επανάσταση του1821 και τον νεότερο ελληνισμό
Ορισμένα από τα Έργα μου για τη Μεγάλη Επανάσταση του1821 και τον νεότερο ελληνισμό
1) Ελληνισμός και ελλαδικό κράτος. Δύο αιώνες αντιμαχίας, 1821-2021, Εκδόσεις Ποιότητα,
2) Η ελληνική δημοκρατία του Ρήγα Βελεστινλή, Εκδόσεις Παρουσία/Αρμός
3) Περί έθνους και ελληνικής συνέχειας, Εκδόσεις Ιανός
4) Έθνος και ‘εκσυγχρονιστική’ νεοτερικότητα, Εναλλακτικές Εκδόσεις
5) Κοινωνική δυναμική και πολιτική αυτονομία. Τα ελληνικά κοινά της τουρκοκρατίας, Εκδόσεις Λιβάνη
6) Η ελληνική λαϊκή ιδεολογία. Κοινωνικοπολιτική μελέτη του Δημοτικού Τραγουδιού, Εκδόσεις Λιβάνη
7) Κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, (Επιμ.), Εκδόσεις Εξάντας
8) Οι ελληνικές κοινότητες κατά την τουρκοκρατία, Έκδοση ΟΕΔΒ
9) «Το ζήτημα της ‘ελληνικής συνέχειας’ και ο λευκάδιος πνευματικός κόσμος. Η περίπτωση ιδίως του Σπυρίδωνος Ζαμπέλιου», στο Ι΄Διεθνές Πανιόνιο Συνέδριο, Τα πρακτικά, τ. 1, Κέρκυρα (2014) 2015, σελ. 431-448.
10) «Το έθνος ως συνείδηση κοινωνίας και οι ιδεολογικές προσημειώσεις της νεοτερικότητας. Ο ελληνισμός από έθνος της οικουμενικής κοσμόπολης εμφύτευμα του απολυταρχικού κράτους», στο Τετράδια, Χειμώνας-Φθινόπωρο, 2021, σελ. 45 επ.
11) «Σχετικά με το τέλος της αρχαιότητας», Πρακτικά Ε΄ Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νεοελληνικών Σπουδών με θέμα «Συνέχειες, ασυνέχειες, ρήξεις στον ελληνικό κόσμο (1204-2014): οικονομία, κοινωνία, ιστορία, λογοτεχνία», Θεσσαλονίκη, 2014 (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (ΕΕΝΣ)).
12) Το "κράτος" του Καποδίστρια. Μια συγκριτική αποτίμηση σε σχέση με την απολυταρχία της εποχής και το κράτος έθνος, στο συλλογικό έργο "Αίνος μνήμης καθηγητού Ηλία Κρίσπη", Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα, 2015, σελ. 447-460 και στο περιοδικό Πάπυροι, 3/2014
13)
Και πλήθος άρθρων (και συνεντεύξεων) πολλά
από τα οποία ευρίσκονται στο ιστολόγιό μου «Κοσμοσύστημα»/ http://contogeorgis.blogspot.
Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021
Γ. Κοντογιώργης, «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση»
Οι τοποθετήσεις του Ομότιμου Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη στην διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε το Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ) στις 22.3.2021 με θέμα: «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Το Στρατηγικό, Πολιτικό και Γεωπολιτικό Περιβάλλον της Εθνεγερσίας».
Ολόκληρη η συζήτηση έχει αναρτηθεί εδώ: https://youtu.be/Asd-lMFOcxc
Σάββατο 20 Μαρτίου 2021
Γ. Κοντογιώργης, «Ελληνισμός και ελλαδικό κράτος. Δύο αιώνες αντιμαχίας, 1821-2021»
Ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «Ελληνισμός και ελλαδικό κράτος. Δύο αιώνες αντιμαχίας, 1821-2021» από τις Εκδόσεις Ποιότητα, φιλοξενείται στις 18.3.2021 στην εκπομπή Cognosco Αναζητήσεις, όπου κάνει μια αποτίμηση για τα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης.
Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021
Γ. Κοντογιώργης, «Ελληνισμός και ελλαδικό κράτος. Δύο αιώνες αντιμαχίας, 1821-2021»
Ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «Ελληνισμός και ελλαδικό κράτος. Δύο αιώνες αντιμαχίας, 1821-2021» από τις Εκδόσεις Ποιότητα, συζητά στις 17.3.2021 με την δημοσιογράφο-φιλόλογο κ. Βίκυ Φλέσσα στην εκπομπή «Στα Άκρα» της ΕΡΤ2.
Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021
Γ. Κοντογιώργης, Ο Φιλελληνισμός από το 1821 έως σήμερα
Οι τοποθετήσεις του Ομότιμου Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη στην διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε το ΡΕΥΜΑ στις 10.3.2021 με θέμα: «Ο Φιλελληνισμός από το 1821 έως σήμερα».
Ολόκληρη η συζήτηση έχει αναρτηθεί εδώ: https://youtu.be/NOYqgfuoyFg
Τρίτη 9 Μαρτίου 2021
Γ. Κοντογιώργης, Δύο αιώνες συνοδοιπορίας ελληνισμού και νεοτερικότητας. Τι έφταιξε;
Ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης στις 9.3.2021 στην «Φωνή της Ελλάδας» της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Π. Δίπλα και Δ. Κοντογιάννη.
Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021
Ελληνισμός και ελλαδικό κράτος. Δύο αιώνες αντιμαχίας. Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που καθηλώνει!
Ελληνισμός και ελλαδικό κράτος. Δύο αιώνες αντιμαχίας. Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που καθηλώνει!
Date: 28/02/2021 Time: 13:16
Δημήτρης Τζώρας – Πολιτικός Αναλυτής
Είναι εξαιρετικά σπάνιο να πέσει στα χέρια μου ένα βιβλίο Πολιτικής Επιστήμης, που να μην μου επιτρέπει να το διαβάσω! Συνήθως, η ανάγνωση ενός βιβλίου δεν μου παίρνει πολύ χρόνο. Το συγκεκριμένο βιβλίο του ομότιμου Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης, Γιώργου Κοντογιώργη, με έκανε να το παρακαλάω να μου επιτρέψει την ανάγνωση! Όχι γιατί είναι δυσνόητο για τον μέσο πολίτη. Τουναντίον. Απλά, έπρεπε, κάθε δύο με τρεις σελίδες, να κάνω τεράστιες παύσεις για να στοχαστώ το βάθος των αληθειών και των ιστορικών γεγονότων που αναλύει μέσα. Δεν με άφηνε να προχωρήσω παρακάτω, πριν αποστάξει το μυαλό μου την κάθε σελίδα του.
Αγνή επιστήμη, πραγματική επιστήμη χωρίς κομματικούς, ιδεολογικούς και γεωπολιτικούς παραμορφωτικούς φακούς και εξαρτήσεις. Η ανάλυση του δασκάλου του Έθνους, παραθέτει συγκλονιστικές αλήθειες για την πορεία της χώρας τους τελευταίους δύο αιώνες. Εξιστορεί απλά και ωμά, το πως το Ελλαδικό Κράτος, δημιούργημα των ξένων δυνάμεων και ειδικά της Βαυαροκρατίας, εκμηδένισε τον Ελληνισμό, που στις αρχές του 19ου αιώνα, αριθμούσε πληθυσμιακά, όσο οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής. Πως φτάσαμε από Έθνος με προοπτικές υπερδύναμης, στο συρρικνωμένο, σάπιο κρατίδιο-αποικία των ημερών μας.
Η «πριονοκορδέλα» των επιστημονικών αληθειών που παρουσιάζει ο κύριος καθηγητής, συγκλονίζει με τη δύναμή της! Εξηγεί με πλήρη σαφήνεια στον αναγνώστη, γιατί έχουμε φτάσει σήμερα στο σημείο παρακμής και πληθυσμιακού θανάτου, ως χώρα. Δεν αφήνει κανένα κόμμα και κανέναν σύγχρονο στοχαστή, από τον Ράμφο μέχρι τον Γιανναρά, που να μην τον κόψει φέτες, με το φως της γραφίδας του. Ξεσκεπάζει χωρίς φόβο, αλλά με το πάθος της βαθιάς Ελληνικής ψυχής του, το βρώμικο ρόλο των κομμάτων της μεταπολίτευσης και της ψευτοακαδημαϊκής κοινότητας στην Ελλάδα.
Κανένας, μέχρι σήμερα, δεν τόλμησε να πει αυτά, που λέει ο δάσκαλος μέσα στο βιβλίο του. Κανένας δεν είχε το θάρρος να πει στον Ελληνικό λαό, την καθαρή, από κομματικά και ιδεολογικά δεκανίκια, αλήθεια. Θέλει ψυχικά άντερα να πεις αλήθειες στον κόσμο και να τις πετάξεις στα μούτρα του συστήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που η άρχουσα τάξη της χώρας, έχει βγάλει φλύκταινες και αφρούς με το πόνημα του Κοντογιώργη. Θέλει τέχνη, πνευματικό μεγαλείο και αγάπη για την Ελλάδα και την κοινωνία, να παρουσιάζεις στους αναγνώστες σου, τι πραγματικά είναι το Κράτος που τους δημιούργησαν οι ξένες δυνάμεις, σε συνέργεια με τις εγχώριες μαριονέτες τους. Να εξηγείς με πλήρη σαφήνεια και κάθε λεπτομέρεια, γιατί ο Ελληνικός λαός, δεν είναι ο ιδιοκτήτης της χώρας του και του πολιτικού του συστήματος, τα τελευταία διακόσια χρόνια.
Ο Αριστοτέλης είχε πει «όμοια γαρ ως επί το πολύ τα μέλλοντα τοις γεγονόσι». Η φράση αυτή, με ενέπνευσε να διατυπώσω τη θεωρία, ότι η ανθρώπινη ιστορία και τα πολιτεύματα, είναι μορφοκλασματικές (fractal) υποστάσεις, που αναπτύσσονται μέσα στο χρόνο. Το βιβλίο του Καθηγητή Κοντογιώργη, στον πυρήνα του, πραγματεύεται «ήχους», που ακούει κανείς, μόνο, όταν έχει επισκεφθεί τα βάθη της διεθνούς πολιτικής. Δίνει επιστημονική λύση και κατεύθυνση στη διαχείριση ενός πολιτικού σύμπαντος της «άπειρης ποικιλομορφίας σε άπειρους συνδυασμούς». Όταν, όμως, αυτά τα ζητήματα, που απασχολούν τους πολύ μυημένους και θεμελιωτές της πολιτικής επιστήμης του 22ου αιώνα, τίθενται στο τραπέζι, έστω και σε επίπεδο υπερήχων, από ένα ελληνικό μυαλό, αυτόματα κατατάσσει τον συγγραφέα, στους γίγαντες της εγχώριας και διεθνούς διανόησης.
Follow us on Twitter
Join our Facebook page
2Shares
Γ. Κοντογιώργης, Σύντομη εισαγωγή για τον χαρακτήρα της επανάστασης του 1821
Ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης στις 4.3.2021 στην «Φωνή της Ελλάδας» της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Π. Δίπλα και Δ. Κοντογιάννη.