Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Γ. Κοντογιώργης, Τασούλας-Αριστοτέλης: «Δέκα μηδέν»



Γ.Κοντογιώργης, Τασούλας-Αριστοτέλης: «Δέκα μηδέν»
Πώς ο κ. Τασούλας κατατρόπωσε ακαριαία τον Αριστοτέλη. Τιμή και δόξα στο φωτεινό πνεύμα με το δημοκρατικό ήθος και το γλυκύτατο ύφος του προέδρου της Βουλής

Μόλις ο Αριστοτέλης πληροφορήθηκε τον αυστηρό και τεκμηριωμένο δημοκρατικό λόγο με τον οποίο ο κύριος Τασούλας εγκάλεσε την κοινωνία για το θράσος της να θέλει να ελέγξει τους βουλευτές για τα πεπραγμένα τους κατέρρευσε. Δεν μπορούσε να πιστέψει πώς ένας νεοέλληνας κατόρθωσε να συσσωρεύσει στο μυαλό του τόση σοφία και να τον κατατροπώσει με μια φράση.
Προς στιγμήν σκέφθηκε να συγκεντρώσει όλα του τα έργα ενώπιον του ναού της δημοκρατίας στο Σύνταγμα όπου προεδρεύει ο κ. Τασούλας και να τα κάψει ομολογώντας τα λάθη του. Επειδή όμως αναλογίσθηκε ότι είναι αδύνατον να τα εύρη όλα όπου γης, κατέφυγε σε ένα «ποτάδικο» έμπροσθεν της Βουλής και έκτοτε «πίνει απαρηγόρητος για να ξεχάσει»….
Για του λόγου το αληθές ακούστε τη συνέντευξή μου, έχοντας διαβάσει πριν τη  δήλωση Τασούλα που ακολουθεί παρακάτω εδώ….
(Το παρόν είναι απόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίο μου για την επέτειο των δύο αιώνων από την επανάσταση του 1821 που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Ποιότητα)
Η θεμέλιος αυτή αρχή την οποία κληροδότησε η απολυταρχία στην αιρετή μοναρχία θα διατυπωθεί με αναιδή σαφήνεια και ιδεολογικό βάθος δια στόματος του προέδρου της βουλής με τη συνηγορία του συνόλου του πολιτικού φάσματος της κομματοκρατίας: «Η εντολή που λαμβάνουν οι βουλευτές δεν είναι επιτακτική εντολή από τους ψηφοφόρους είναι ελεύθερη εντολή. Αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνει ο ψηφοφόρος το πρόγραμμα ενός κόμματος και λέξη προς λέξη του αναθέτει να υλοποιήσει αυτό. Εμπιστεύεται όχι μόνο το πρόγραμμα αλλά και την κρίση του προσώπου το οποίο ψήφισε. Αυτή η τεράστια ευθύνη του ψηφοφόρου μην την βλέπετε με την έννοια του μαρτυρίου ότι δηλαδή ο ψηφοφόρος είναι θύμα μιας ελεύθερης εντολής που μας δίνει αλλά με την έννοια της γοητείας που έχει μια τόσο τεράστια ευθύνη που προϋποθέτει βάσανο για να ψάξουμε τι πρέπει να ψηφίσουμε. Και όταν εμείς βασανιστούμε  και ασκήσουμε το δικαίωμα της ελεύθερης εντολής εμπιστευόμενοι  όχι μόνο τα γραπτά αλλά και την κρίση αυτών που ψηφίζουμε τότε δεν θα καταφεύγουμε σε μηνύσεις. Αν γίνει κάτι που δεν μας αρέσει θα βλέπουμε τον καθρέφτη και θα λέμε υπό την γοητεία της ευθύνης ότι την επόμενη φορά θα κάνω καλύτερη χρήση αυτής της υψηλότατης ευθύνης. Τα πολιτικά ζητήματα δεν λύνονται με μηνύσεις λύνονται μόνο πολιτικά και με τελικό κριτή μόνο το λαό.  Εδώ επρόκειτο για εφαρμογή του απεριόριστου δικαιώματος γνώμης το οποίο καμιά μήνυση δεν δικαιούται να το υπονομεύσει» (Μάιος 2020).
Η αιρετή μοναρχία και το δόγμα
της ενιαίας σκέψης στην ολιγαρχική εποχή μας
•16 Νοε 2018
https://yt3.ggpht.com/a/AATXAJzTo5jznUI_7Nx7I03roJUFfNV3c1HPMHxeuA=s48-c-k-c0xffffffff-no-rj-mo
Ο Καθηγητής
Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος
Κοντογιώργης στην τηλεοπτική εκπομπή της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης
TV100 "Πόλις, Πολίτης, Πολιτική" της 16.11.2018 και στον Βαγγέλη
Πλάκα. #Κοσμοσύστημα

Δεν υπάρχουν σχόλια: