Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Γ.Κοντογιώργης, Το πολιτικό σύστημα επιβεβαιώνει τον εαυτό του μπροστά στις κάλπες




Γ. Κοντογιώργης - Στο δρόμο προς τις κάλπες. Το πολιτικό σύστημα επιβεβαιώνει τον εαυτό του. Είναι διαχρονικά βαθιά αντιδραστικό και δυναστικό προς την κοινωνία. Οι πολίτες δεν έχουν τίποτε καλό να αναμένουν από αυτό και μετά τις προσεχείς εκλογές - 27.8.2015
Lo Mak

Παρέμβαση του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη, στις 27.8.2015, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ TV "Τώρα" και στην δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η παρουσία σας, αυτή καθεαυτή, σε "καθεστωτικό" σταθμό, Κε Καθηγητά!
Να υποθέσουμε ότι κάτι διαφοροποιείται στην στάση των καναλαρχών;

Αν και ειπώθηκε στην συζήτησή σας ότι τα θέματα που αφορούν τις δομικές αλλαγές του συστήματος, δεν είναι της παρούσης για να συζητηθούν, δεν ακούσαμε κάτι συγκεκριμένο για το ΠΟΤΕ θα είναι ο κατάλληλος χρόνος προκειμένου να αρχίσει η σχετική διαβούλευση!

Όσο για την συνομιλήτριά σας, αυτό που κατάλαβε σαν "αλλαγή πολιτικού συστήματος" είναι το αν θα είναι ο Τσακαλώτος και ο Σακελλαρίδης υποψήφιοι ή όχι!!
Μετά από αυτή τη "έγκυρη" προσέγγιση της έγκυρης αρθρογράφου, πόσο αισιόδοξος είστε ότι αυτά που εισηγείσθε είναι ποτέ δυνατόν να συζητηθούν σοβαρά σε τούτο τον τόπο;;

Παναγιώτης Πέττας
Αγία Παρασκευή

George Contogeorgis είπε...

Τα κανάλια δεν αλλάζουν, τη δουλειά τους κάνουν και την κάνουν καλά για το σκοπό που υπηρετούν. Οι χαραμάδες λόγου που ανοίγουν δεν δηλώνουν αλλαγή. Απλώς αυξάνουν την ακροαματικότητά τους. Το θέμα είναι κατά πόσον μπορεί να περάσει στον κόσμο από τις χαραμάδες αυτές ένα μικρό μήνυμα. Εξίσου δεδομένο είναι ότι αυτά που εισηγούμαι -δεν εννοώ καν την αλλαγή του συστήματος, αλλά στοιχειώδεις μεταρρυθμίσεις που θα βγάλουν τη χώρα από τον Καιάδα- δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, ενόσω η ολιγαρχική κομματοκρατία καλά κρατεί στην κορυφή αλλά και στα μυαλά των πολιτών. Μόνο το αδιέξοδο -δυστυχώς- ή μια κατάρρευση, με άγνωστες όμως συνέπειες για τη χώρα, και κατ'επέκταση, μόνο με τον εξαναγκασμό θα γίνει κάτι.. Κάθε λιθαράκι που μπαίνει στο οικοδόμημα της αμφισβήτησης και της αυτογνωσίας είναι για καλό σκοπό. Τόσο απλά, για να μην τρέφουμε αυταπάτες.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως, Κε Καθηγητά, υπάρχει ιστορικό παράδειγμα χώρας - μαντριού που εξαναγκάστηκε σε μεταρρυθμίσεις ΧΩΡΊΣ ΤΗ ΣΎΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΤΣΟΠΆΝΗ;;

Γνωρίζετε κάποια περίπτωση όπου το "ποίμνιο" ΕΠΈΒΑΛΕ ΑΥΤΟΒΟΎΛΩΣ την θέλησή του, χωρίς "άνωθεν" ή έξωθεν επιβολή;;

Και ποιά ήταν η συμμετοχή των κατά καιρούς ποιμένων - Αρχι Μανδριτών στην προσπάθεια των προβάτων για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους;;;

Πράγματι, δεν τρέφω πλέον αυταπάτες...

Παναγιώτης Πέττας
Αγία Παρασκευή

Unknown είπε...

Έχετε μιλήσει εκτεταμένα για την αναντιστοιχία μεταξύ κοινωνίας και πολιτικού συστήματος. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα, κατά το οποίο το πολιτικό σύστημα έπραττε αντίθετα από τη βούληση της κοινωνίας σε μείζονα ζητήματα, όπως αυτή εκφραζόταν μέσα από δημοσκοπήσεις. Υποψιάζομαι ότι αυτό συνέβη και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Ισπανία. Θεωρώ ότι αυτό θα έπρεπε να είναι αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και για αυτό θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν βέβαια είναι δυνατόν, να παραθέσετε κάποια σχετική παραπομπή επί αυτού του ισχυρισμού.
Επιπλέον, έχετε μιλήσει για την ανάγκη θεσμικής παρέμβασης της κοινωνίας και για αυτό έχετε προτείνει ως λύση τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοσκοπήσεων, για μείζονα πολιτικά θέματα. Θα με ενδιέφερε να μάθω τη γνώμη σας, στο βαθμό βέβαια που αυτό το μέσο το επιτρέπει, σχετικά με την ηλεκτρονική ψήφο και κατά πόσον την εμπιστεύεσται.
Ευχαριστώ