Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Γ. Κοντογιώργης, Μετά το "δημοψήφισμα". Γιορτή της "δημοκρατίας" ή της νομιμοποίησης της συντριβής της χώρας;


Μετά το "δημοψήφισμα". Γιορτή της "δημοκρατίας" ή της νομιμοποίησης της συντριβής της χώρας;

8 σχόλια:

Aλκων είπε...

Υποκλίνομαι κύριε καθηγητά.

council democracy είπε...

Ο Τσίπρας (και το κόμμα Σύριζα που δεν τον "τράβηξε από το μανίκι" εγκαίρως) έκανε 2 καθοριστικά λάθη, κατά την ταπεινή μας γνώμη πάντα :
1) άργησε πολύ να μας πάει σε δημοψήφισμα όταν υπήρχαν όλες οι σημαντικές ενδείξεις, για να μην πούμε αποδείξεις, ότι οι εταίροι/δανειστές δεν μας δίνουν μια πραγματικά έντιμη συμφωνία (με συνέπεια τώρα να διαπραγματευόμαστε με την αγχόνη ήδη περασμένη στον λαιμό)
2) όταν επιτέλους μας πήγε σε δημοψήφισμα, δεν μας ζήτησε μια ξεκάθαρη εντολή ρήξης, αν και εφόσον μόνο χρειαστεί. Ετσι έγινε ένας χαμός για να του “δώσουμε μια εντολή” που ήδη είχε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Αυτό βέβαια αυξάνει την υποψία ότι μπορεί να ισχύει αυτό που λέει ο κύριος Κοντογιώργης, ότι δηλαδή το δημοψήφισμα ήταν ένα κόλπο, με το οποίο θα φαίνεται ότι είναι η κοινωνία που φέρει την ευθύνη για νέο μνημόνιο-μη λύση.
Αυτό όμως είναι κάτι που μένει να φανεί και που εμείς τουλάχιστον δεν το ξέρουμε ακόμα. Ας ελπίσουμε να μην έχει δίκιο ο κύριος Κοντογιώργης, υποθέτουμε το ελπίζει και ο ίδιος. Πάντως αν έρθει τελικά συμφωνία με μέτρα πολλών δις, αλλά για να το πούμε κάπως απλουστευτικά, πληρώνουν κυρίως “οι πλούσιοι”, τότε που είναι το πρόβλημα, εμάς τι μας πειράζει; Εφόσον βεβαίως πληρώσουν οι πραγματικά πλούσιοι και όχι εάν βαπτιστούν οι μικρομεσαίοι και οι μεσαίοι ως πλούσιοι. Και οι πλούσιοι ωστόσο δεν είναι μόνο 5, 50 ή 500 οικογένειες στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα φοροδιέφυγε και φοροδιαφεύγει μεγαλο τμήμα των μεσαίων στρωμάτων. Με βάση αυτό μπορούμε τέλος να πούμε ότι μια σημαντική παράλειψη του σύριζα είναι ότι δεν έγινε ακόμη περιουσιολόγιο. Ωστόσο γίνεται (και μάλλον δεν είναι κάτι απλό που μπορεί να γίνει όσο τάχιστα θα θέλαμε λόγω του εκτάκτου των συνθηκών).
Το πρώτο θέμα που θα πρέπει να τεθεί όταν γίνει είναι όχι απλά και οριζόντια να φορολογηθούν από ένα όριο και πάνω οι πλούσιοι και να “τελειώνουμε”, αλλά να κληθεί να δικαιολογήσει την περιουσία και τις καταθέσεις του ο καθένας. Αλλο να έχεις πχ 300000 ή 600000 ευρώ περιουσία και να δικαιολογείται από τους μισθούς σου και τα κληρονομικά σου, και άλλο να μην δικαιολογείται “με τίποτα”. Δεν είναι σωστό απλά να πληρώσουν τον ίδιο φόρο αυτός που έχει πχ 600000 ευρώ περιουσία και μπορεί να την δικαιολογήσει, και αυτός που έχει επίσης 600000 ευρώ περιουσία αλλά δεν μπορεί να την δικαιολογήσει. Αλλά αυτό σημαίνει μετά σύγκρουση του σύριζα, “σπάσιμο πραγματικών αυγών”, με στρώματα που μπορεί και να τον ψήφισαν λόγω “ένφια”. Εκεί θα φανεί αν ο σύριζα κατασταλάζει σε μια ανώδυνη κεντροαριστερά ή αν παραμένει ένα αριστερό κόμμα.
ΙΝΤ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Ένα από τα συμβατικά λάθη είναι και το εξής, ο ιδεοληπτικός κάνει κακό στον εαυτό του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία για να θεωρηθεί ότι διακατέχεται από αριστερή ιδεοληψία, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι θέσεις του περί Ευρώπης δεν είναι προϊόν απλής ιδεοληψίας αλλά βολικής ιδεοληψίας, ξέρει πολύ καλά ποια είναι η πραγματική φύση της Ευρώπης όμως έχοντας βιοπορισθεί ανέτως έχοντας για σημαία, μέσα στο σύστημα με τους επιμερισμένους ρόλους του, τον λόγο περί μιας άλλης Ευρώπης που είναι εφικτή, θα συνεχίσει να προσποιείται ότι δεν βλέπει την αλήθεια διότι τότε θα πρέπει να αλλάξει άρδην η δομική φυσιογνωμία του, οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ λοιπόν ανήκουν και αυτοί, ανάμεσα σε άλλους, στους βολικούς για τον εαυτό τους ιδεοληπτικούς που κάνουν κακό στους υπόλοιπους, καμιά απολύτως σχέση με τον αγνό και αυτοκαταστροφικό πολλές φορές ιδεοληπτικό τύπο ανθρώπου

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

mcbt10p4a πέρα από τους γνωστούς ολιγάρχες υπάρχουν και οι βιομήχανοι και οι επιχειρηματίες που στηρίζουν τον παραγωγικό ιστό του τόπου, αν αυτοι φορολογηθούν αγρίως τότε και εταιρίες θα κλείσουν, και αυξήσεις και νέες θέσεις εργασίας δεν θα υπάρξουν και επιπλέον επενδύσεις δεν θα κάνουν, με το πρόσxημα τηn δίκαιη κατανομή των βαρών πάνε να αποτελειώσουν την Ελληνική οικονομία και άρα μπαίνει σε εφαρμογή η τελική φάση του σχεδίου για διεθνοποίηση, Βουλγαροποίηση και Ουκρανοποίηση-όλα ισχύουν- της Ελλάδος που τόσο πολύ επιθυμεί ο άξονας Γερμανίας-Ρωσίας-Κίνας με συνεργό επί των κερδών της λεηλασίας το βαθύ κράτος της Ελλαδος.

council democracy είπε...

Υποθέτω αναφέρεστε στο σχέδιο ενός άγριου κοινωνικο-δαρβινιστικού νεοφιλελευθερισμού για ειδικές οικονομικές ζώνες στο νότο της Ευρώπης με βουλγαροποίηση/κινεζοποίηση της εργασίας και όχι στην διεθνοποίηση με την έννοια του Γεράσιμου Κακλαμάνη στο ΑΖΣ. Μα για να σταματήσει αυτό βγάλαμε υποτίθεται αριστερή κυβέρνηση. Και για να σταματήσει αυτή η πορεία προς άγριες κοινωνίες, άσπλαχνες εντελώς, στην οποία οδηγείται η Ευρώπη με πειραματόζωο την Ελλάδα. Εχει εύστοχα ειπωθεί ότι η Ελλαδα είναι για τον 21ο αιώνα οτι η Χιλή για την δεκαετία του 1970. Απ'όσο ξέρω δε ο ίδιος ο Γεράσιμος Κακλαμάνης ήταν από τους πρώτους που είχαν επισημάνει ότι η Ελλάδα από την αρχή σαν κράτος προσφερόταν για κάθε είδους χρήση ως πειραματόζωο.
Οσοι έχουν λοιπόν κέρδη πρέπει να φορολογηθούν, λελογισμένα βεβαίως. Επίσης όσοι έκλεψαν με διάφορους τρόπους, πρέπει να πληρώσουν, όχι μόνο μεταφορικά αλλά κυρίως κυριολεκτικά. Δεν έχει νόημα να πάει κάποιος φυλακή αλλά να κρατάει τα κλεμμένα. Επίσης όπως σωστά τονίζει κατά την γνώμη μας ο κύριος Κοντογιώργης οι πολιτικές ευθύνες θα πρέπει να σημαίνουν όταν χρειάζεται και ποινικές ευθύνες και όχι να διαχωρίζονται a priori. Χωρίς ένα αίσθημα εμπέδωσης της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν υπάρχει καμιά προοπτική.
ΙΝΤ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Ναι, εδώ πρωτοεφαρμόστηκαν οι μεθόδοι νεοαποικιοκρατίας, η Ελλάδα δεν είναι πειραματόζωο με τον τρόπο που εννοεί η Αριστερά, δεν πρόκειται να ακολουθήσουν οι βόρειες χώρες και οι άλλες Μεσογειακές την μοίρα της Ελλάδος και ας έχουν προβλήματα, εδώ βγαίνει ο κάθε απίθανος Σλάβος ή Λιθουανός και λέει οποιαδήποτε κακοήθεια για την Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της χώρας αντί να τους βάλει με βλοσυρό και αυστηρό ύφος στη θέση τους χαζογελάει ως σαν να μην θέλει να χαλάσει την καλή ατμόσφαιρα-που δεν υπάρχει βέβαια- της παρέας. Τέτοιες καταστάσεις δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές από κανένα σοβαρό κράτος της Ευρώπης. Η Ελλάδα ως κομμάτι της ανατολικής Μεσογείου είναι μια αέναη πηγή παραγωγής πλούτου και ο ρόλος που της επιφυλλάσσεται στην νέα εποχή δεν είναι αυτός του συγκροτημένου κράτους, τα υπόλοιπα τα εξηγεί αναλυτικά ο Κακλαμάνης και ας περάσαν 20 χρόνια από τότε που τα έγραφε.
Σε μια οικονομία που πνέει τα λοίσθια δεν προσφέρεις νέα μέτρα λιτότητας που θα πλήξουν την κοινωνία επιπλέον, όσο δίκαια και να είναι, για τους λόγους που αναφέρω στο προηγούμενο μήνυμά μου. Δεν μιλάν για λεφτά που φυγαδεύτηκαν έξω, για την λίστα Λαγκάρντ, για τις Ελβετικές τράπεζες, αλλά με πρόσχημα κάποιους ολιγάρχες που διαθέτουν αποκρουστικά για τον λαό μέσα ενημέρωσης επιδιώκουν να φορολογήσουν ανθρώπους που στηρίζουν την παραγωγή της χώρας. Δεν μπορέσαν να αποσπάσουν το ΝΑΙ του λαού και τώρα του κλείνουν το μάτι σε κάτι που θα είναι η ταφόπλακα της χώρας. Είναι τυχαίες οι συνεχείς αναφορές των Γερμανών για το θέμα; Δυστυχώς όλοι οι πολιτικοί χώροι της Ελλάδος είναι αξιοθρήνητοι, ομοίως αξιοθρήνητοι είναι και διάφοροι σοβαροφανείς πατριωτικοί χώροι που παρουσιάζουν ως σωτήριο δρόμο για την Ελλάδα αυτόν που οδηγεί στον χαμό της

council democracy είπε...

Ας μη μας διαφύγει οτι και η προηγούμενη χρεοκοπία-πτώχευση της Ελλάδας το 1932 ηταν πάλι 2-3 χρόνια μετά από μια μείζονα καπιταλιστική κρίση, όπως έγινε και το 2010. Όσον αφορά τον Γεράσιμο Κακλαμάνη αυτό που προτείνει είναι σοκαριστικό (άσχετα αν είναι σωστό ή λάθος). Δεν προβλέπει απλά ότι θα γίνει έτσι αλλά προτείνει να γίνει έτσι, δηλαδή ουσιαστικά διάλυση του ελληνικού κράτους και διεθνοποίηση τμημάτων του. Αυτό λοιπόν που γράφετε ότι “Η Ελλάδα ως κομμάτι της ανατολικής Μεσογείου είναι μια αέναη πηγή παραγωγής πλούτου και ο ρόλος που της επιφυλλάσσεται στην νέα εποχή δεν είναι αυτός του συγκροτημένου κράτους”, είναι ακριβώς αυτό που ήθελε ο Γεράσιμος, επειδή ήταν η μόνη λύση που έβλεπε.
Κατά τα άλλα αν κατορθωθεί και γίνει μια δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, θα τονωθεί η ζήτηση και θα προωθηθεί η ανάπτυξη, ειδικά αν υπάρξει και ρύθμιση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο(ενα μεγάλο αν βέβαια). Δεν θα έχουμε αναγκαστικά ύφεση αν κάποιος που είχε 10000000 κέρδη πχ δώσει ως έκτακτη εισφορά το 1200000 και του μείνουν 8800000. Κανονικά ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς όπως αυτοπροσδιορίζεται θα έπρεπε να επιβάλει ακόμη μεγαλύτερη έκτακτη εισφορά. Ενα τμήμα του αστικού κόσμου επλήγη μέσα στην κρίση, αλλά ένα άλλο τμήμα ωφελήθηκε τα μέγιστα. Ο Γκάμπριελ παραδέχθηκε ότι “η ελληνική ελίτ λεηλατούσε την Ελλάδα για χρόνια και εμείς απλά κοιτούσαμε”. Και νομίζω ότι δεν χρειαζόμασταν τον Γκάμπριελ να μας το πει.
ΙΝΤ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

H τωρινή χρεοκοπία της Ελλάδος είναι διαφορετική, στις προηγούμενες συνέβαινε ως ένα οικονομικό στιγμιότυπο και η χώρα ανέκαμπτε, στην σημερινή χρεοκοπία η χώρα βυθίζεται επί 6 συνεχόμενα χρόνια χωρίς ελπίδα ανάκαμψης, το 1930 τα οικονομικά δεδομένα ήταν διαφορετικά, η χώρα είχε νόμισμα και έναν παραγωγικό ιστό με δυναμική και στην ύπαιθρο και στις πόλεις. Η τωρινή χρεοκοπία μας βγάζει, μας οδηγεί, σε αυτά που αναφέρει ο Κακλαμάνης.
Ο Γκάμπριελ ψεύδεται υποκριτικά για να αποσπάσει την συναίνεση των εξαθλιωμένων τμημάτων της Ελληνικής κοινωνίας για να δοθεί το τελικό χτύπημα στην Ελληνική οικονομία, πριν το 2002, πριν το ευρώ, δεν τους έπεφτε λόγος, τα ‘καλα΄ χρόνια του ευρώ ήταν η εφταετία 2002-2009 στα περισσότερα της οποίας είμασταν κάτω από την οικονομική επιτήρηση της Ε.Ε., ήξεραν πολύ καλά τι γίνεται και τι εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, και τότε αλλά και τώρα, άλλωστε η Ε.Ε. είναι αυτή που ακύρωσε τον Βασικό μέτοχο για τα ΜΜΕ, αυτή που τώρα υποκριτικά μας μιλάει για μεταρρυθμίσεις αντί να πει ξεκάθρα δώστε τα κλειδιά της χώρας και πηγαίνετε να πνιγείτε.