Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Γ. Κοντογιώργης: Τι είναι η πολιτική; (6/7) - 16.2.2016




Γ. Κοντογιώργης: Τι είναι η πολιτική; (6/7) - 16.2.2016
Lo Mak
Γιώργος Κοντογιώργης: Τι είναι η πολιτική; Με ποιον τρόπο μπορεί να δοθεί λύση στο αδιέξοδο του σήμερα;

Στη σειρά αυτή των διαλέξεων θα επιχειρηθεί να δοθούν απαντήσεις σχετικά με τη φύση του φαινομένου της πολιτικής, τις εκδηλώσεις του, τον τρόπο της οργάνωσής του, τη σχέση του με άλλα συναφή φαινόμενα, όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η ισότητα, οι ιδεολογίες, η εξουσία, το πολιτικό σύστημα, το κράτος, η θρησκεία, τα ΜΜΕ, οι διεθνείς σχέσεις. Σε τελική ανάλυση, από την απάντηση που θα δώσουμε στο ερώτημα «τι είναι η πολιτική» θα προκύψει σε ποιον κόσμο ζούμε σήμερα ή τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Η σειρά αυτή των διαλέξεων πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Β.& Μ. Θεοχαράκη (Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2016).

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Κε Καθηγητή, θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες που έκαναν τον Σόλωνα να εγκαταστήσει το Αντιπροσωπευτικό σύστημα, πέραν του γεγονότος της απώλειας της ελευθερίας του περίπου 30% των αθηναίων πολιτών το προηγούμενο διάστημα... Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

George Contogeorgis είπε...

Το έχω αναλυσει διεξοδικά σε διάφορα σημεία του έργου μου. Το 'χρηματοπιστωτικό" σύστημα όπως θα λεγαμε σήμερα, το συστημα δανεισμού σε χρήμα, επέφερε την εξάρτηση μεγάλου μέρους των πολιτών, διότι από τη φύση του όταν αυτονομείται κυριαρχεί στο οικονομικό γίγνεσθαι, ανατρέπει τους συσχετισμούς. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι η κοινωνία δεν μετέχει της πολιτείας, και οι ολιγάρχες επιβάλουν τους κανόνες του δανειισμού ήτοι της εξάρτησης. Εισάγοντας την κοινωνία στην πολιτική ο Σόλωνας επανέφερε τον σκοπό της πολιτικής στο κοινωνικό συμφέρον, οπότε ήταν πια η κοινωνία που έθετε τους όρους της λειτουργίας του κεφαλαίου (ενοίς και του δανεισμού). Λχ δεν επτρέπετο πια ο δανεισθείς να υποτάσσεται στην δανειστή του έως ότου εξωφλήσει το δάνειο. Ο Σόλων επανέφερε έτσι την ισορροπία στους συσχετισμούς μεταβάλλοντας τους πολίτες σε εντολείς και το πολιτικό προσωπικό σε απλούς εντολοδόχους. Ο φορέας του οικονομικού συστήματος αντί να είναι όπως και ο πολίτης έξω και απέναντι στη συλλογικότητα, δίκην ιδιώτη, τοποθετήθηκε μέσα στην κοινωνική συλλογικότητα, ως μέλος/εταίρος της πολιτείας. Αυτά εν ολίγοις και σχηματικά

Unknown είπε...

Φυσικά και είναι έτσι Κε Καθηγητή, σας ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση σας.