Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ιωάννης Καποδίστριας (A' μέρος) - 26/01/2013

«Ο ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΠΟΥ ΔΙΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» (α΄ μέρος)

Η Μηχανή του χρόνου παρουσιάζει δύο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τα έργο του μεγάλου πολιτικού και διπλωμάτη, που συγκρούστηκε με τις αυταρχικές υπερδυνάμεις της εποχής και υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των υπόδουλων Ελλήνων.
Σε μια εποχή γεμάτη από επαναστάσεις και πολιτειακές ανατροπές, ο Κερκυραίος αριστοκράτης, κατάφερε να οργανώσει με επιτυχία την άμυνα της Λευκάδας, ενάντια στον Αλή Πασά και σύντομα να ανελιχτεί στη θέση του Υπουργού εξωτερικών της Ρωσικής αυτοκρατορίας. Καθοριστικός είναι ο ρόλος του στη δημιουργία του κράτους της Ελβετίας και στη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα.
Η έρευνα ρίχνει φως στη σκληρή σύγκρουσή του, με τον διαβόητο ανθέλληνα καγκελάριο Μέττερνιχ και στη διάσωση της ελληνικής επανάστασης από τους αδίστακτους ηγέτες της Ιεράς Συμμαχίας, που δεν ήθελαν να αλλάξει το στάτους κβο της Ευρώπης.
Για πρώτη φορά παρουσιάζονται άγνωστα ντοκουμέντα για τον μοναδικό και ανεκπλήρωτο έρωτα της ζωής του με την ελληνομολδαβή Ρωξάνδρα Στούρτζα. Μια θυελλώδης σχέση που έμεινε στο παρασκήνιο και σημάδεψε την ζωή του Καποδίστρια.

Το 1803, ο Αλή Πασάς έστρεψε στις στρατιές του στη Λευκάδα. Απέναντί του, βρήκε έναν νεαρό επτανήσιο γιατρό, το Ιωάννη Καποδίστρια, που με τη βοήθεια των οπλαρχηγών του Μοριά και της Ρούμελης, κατάφεραν να τρέψουν σε φυγή τον άπληστο πασά. Οι πολιτικές ικανότητες του Καποδίστρια τράβηξαν την προσοχή των εκπροσώπων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, που τον κάλεσαν να υπηρετήσει στο διπλωματικό σώμα.
Η δράση του στους Ναπολεόντειους πολέμους ήταν πλούσια και του χάρισε την πρώτη του αποστολή: να αναδιοργανώσει το κράτος της Ελβετίας σε μια ουδέτερη δύναμη στην καρδιά της Ευρώπης. Ο πρέσβης της Ελβετίας Lorenzo Amberg δηλώνει στην εκπομπή, ότι ο Καποδίστριας έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης Ελβετίας, υπερνικώντας τα πολλαπλά εμπόδια, που του έθετε ο πρίγκιπας Κλέμενς φον Μέττερνιχ, ο αυστριακός καγκελάριος που είχε άλλα σχέδια.
Ο Μέττερνιχ και ο Καποδίστριας, ήταν δυο αντίθετες προσωπικότητες με αντιδιαμετρικά οράματα για το μέλλον των λαών. Ο Μέττερνιχ πίστευε στη δύναμη της ισχύος. Ο Καποδίστριας στην αυτοδιάθεση των λαών. Οι συγκρούσεις τους άφησαν εποχή.
Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του Καποδίστρια στη διάσωση της ελληνικής επανάστασης το 1821, στο συνέδριο του Λάυμπαχ. Για άλλη μια φορά ύψωσε το ανάστημά του στον καγκελάριο, που απαιτούσε τη βίαιη κατάπνιξή του ελληνικού ξεσηκωμού με στρατιές των μεγάλων δυνάμεων. Ο Καποδίστριας εκεί πέτυχε το ακατόρθωτο: να εξαιρέσει την επανάσταση από τη μανία της Ιεράς συμμαχίας.
Ο μεγάλος και μοναδικός έρωτας της ζωής του ήταν η ελληνομολδαβή κυρία των τιμών της αυτοκράτειρας της Ρωσίας, Ρωξάνδρα Στούρτζα. Τα πολιτικά συμφέροντα της εποχής καταδίκασαν τον έρωτά τους, αλλά οι επιστολές τους μαρτυρούν μια άγνωστη και συναρπαστική πλευρά του Ιωάννη Καποδίστρια, που ξαφνιάζει.
Στην εκπομπή αποκαλύπτουν τις άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια οι πανεπιστημιακοί Γιώργος Κοντογιώργης, Λένα Διβάνη, Χριστίνα Κουλούρη, Αρετή Φεργάδη-Τούντα, π. Γεώργιος Μεταλληνός, Χαράλαμπος Μπαμπούνης, ο Πρόεδρος εταιρίας μελέτης έργου Ιωάννη Καποδίστρια Ανδρέας Κούκος, οι ιστορικοί Βασίλης Σπανός, Χαράλαμπος Μηνάογλου και ο Lorenzo Amberg, πρέσβης της Ελβετικής Συνομοσπονδίας στην Ελλάδα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο μόνος που στ' αλήθεια παρέλαβε καμμένη γη, αλλά από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκε στις ολιγαρχικές δομές του υπό σύσταση ελληνικού κράτους, έδωσε γη στους ακτήμονες, εκπαίδευσε τους νέους, βοήθησε ουσιαστικά τους ενδεείς και έδωσε δικαίωμα στην ελπίδα δίχως να υπονομεύει τους νέους, δίχως να τους στερεί το δικαίωμα στην εργασία.
Το έργο του υπήρξε έργο οξυδερκή πατριώτη πολιτικού, χωρίς να χρησιμοποιεί ή να συντηρεί τις όποιες παθογένειες για να υποθηκεύσει τον τόπο του σε ξένα συμφέροντα ώστε να παραμείνει η ελίτ παμίσχυρη.
Το τίμημα που ακολούθησε ήταν η δολοφονία.

Κολοκοτρώνης είπε...

Χρήσιμο για κάποιους, αλλά πολλά τα προβλήματα της συρραφής. Το θέμα είναι δύσκολο και άμα δεν κάνεις καλή δουλειά, μην καταπιάνεσαι.

1. Ο γάμος Καποδίστρια-Στούρτζα ματαιώθηκε λόγω χαμηλών εισοδημάτων του γαμπρού !

2. Ο Γαλάτης μύησε τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο στην Εταιρεία! Δεν κατάλαβαν ότι μιλούσε για τον Φιραρή, αλλά κι αυτό ψέμα είναι

3. Δεν ξέρουμε αν στήριξε την Εταιρεία, αλλά κάποιοι λένε ότι την κατηύθυνε!

4. Είπε στον Ξάνθο (ο Καποδίστριας)...!

5. Ο Μέττερνιχ ήταν μισέλληνας, ο Κάνινγκ εργαζόταν υπέρ των Ελλήνων!

6. Ο Μέττερνιχ ήταν εμπνευστής της Ιεράς Συμμαχίας!

7. Ο Ναπολέων έγινε βασιλιάς ! (θα ήταν το καλύτερο, αν δεν υπήρχε η Οδησσός)

8. Την εταιρεία που στησε μέσα στην Βιέννη το 1814 πότε θα την πούνε; Στην εξιστόρηση του 1828-31;

9. Η δολοφονία Γαλάτη φαίνεται κολλητή με την συνάντηση που είχε με τον Καποδίστρια (απέχουν 3 χρόνια)

Άσε τις μπαλαλάικες αντί του Γκλίνκα και τους Πινκ Φλόιντ αντί για την σονάτα Λες αντιέ.
Βέβαια, αν δεν ακούγονταν τέτοια πράγματα, αν αυτά δεν ήταν κοινός τόπος, δεν θα είχαμε τα σημερινά χάλια...