Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Γ.Κοντογιώργης, Για την αντίσταση των εννοιών

Γ.Κοντογιώργης, Η αντίσταση των εννοιών. Συνάντηση στο Φίλιον του συγγραφέα με τους πολίτες τη Δευτέρα 29/2, στις 8μμ.

Φίλοι στο Φίλιον
 «Αυτό που χαρακτηρίζει την εποχή μας είναι μια εμμονή να ορίζουμε τις έννοιες χωρίς καμία αντιστοιχία με το περιεχόμενο που δηλώνουν. Η εμμονή αυτή ωστόσο έχει τεράστια πραγματική σημασία, διότι με τις έννοιες ορίζουμε φαινόμενα που αποτελούν το θεμέλιο του καθημερινού μας βίου και του μέλλοντος μας. Εάν για παράδειγμα δεχθούμε ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα είναι δημοκρατία, παραδεχόμαστε ότι η εξέλιξή μας ολοκλήρωσε τον κύκλο της, ότι επομένως η μόνη εναλλακτική επιλογή που μας απομένει είναι το αυταρχικό πολίτευμα. Εάν όμως περιγράψουμε το σημερινό σύστημα δυνάμει του περιεχομένου του, δηλαδή ως μια απλώς εκλόγιμη μοναρχία, θα μπούμε σε μια άλλη διαδικασία σκέψης και για το παρόν και για το μέλλον του βίου μας…» Γ.Κ.
Τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου (2016) φιλοξενούμε τον καθηγητή και συγγραφέα Γιώργο Κοντογιώργη ο οποίος θα μας μιλήσει με θέμα “Η αντίσταση των εννοιών”. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το συντονισμό του Θέμη Ροδαμίτη.
Καφέ Φίλιον (Σκουφά 34, Κολωνάκι)
Ώρα έναρξης 20.00

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Γ. Κοντογιώργης, Το προσφυγικό ζήτημα - 26.2.2016




Γ. Κοντογιώργης, Το προσφυγικό ζήτημα - 26.2.2016 


https://lh4.googleusercontent.com/-J4YWy7ZB9EE/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAAA/4tsQT9Ae5w8/s50/photo.jpg



Ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα" της 26.2.2016 και στον Γιώργο Παπαδάκη.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Γ. Κοντογιώργης - Η άρνηση της δημοκρατίας στην κρυφή ατζέντα της νεοτερικότητας - 21.2.2016





Γ. Κοντογιώργης - Η άρνηση της δημοκρατίας στην κρυφή ατζέντα της νεοτερικότητας - 21.2.2016

Lo Mak
Ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης στο ραδιοφωνικό σταθμό Yellow 92,8 (Κεντρική Μακεδονία) στις 21.2.2016 και στον Φώτη Γιοβαννόπουλο.


Η άρνηση της δημοκρατίας στην κρυφή ατζέντα της νεοτερικότητας.
Ο κοινοβουλευτισμός ως ετεροθαλής αδελφός του αυταρχικού καθεστώτος.
Το νεοελληνικό κράτος, στο μέτρο που αποδίδει την εκφυλισμένη εκδοχή της μοναρχικής ολιγαρχίας, πάσχει από ανίατη ασθένεια. 
Δεν υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας, διότι δεν υπάρχει δημοκρατία. Εάν διαπιστώνουμε ένα έλλειμμα, αυτό είναι έλλειμμα μοναρχικής ολιγαρχίας