Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Γ. Κοντογιώργης - Η προσωποπαγής κομματοκρατία ακυρώνει την εθνική συνάντηση των πολιτικών δυνάμεων




Γ. Κοντογιώργης - Προσωποπαγής κομματοκρατία ακυρώνει την εθνική συνάντηση των πολιτικών δυνάμεων - 23.11.2014
Δημοσιεύτηκε στις 23 Νοε 2014
Παρέμβαση του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη, στις 23.11.2014, στην εκπομπή "Καλημέρα ΣΚΑΪ" και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.
Ο προσωποπαγής χαρακτήρας της κομματοκρατίας εμποδίζει τη συνάντηση των πολιτικών δυνάμεων στη βάση του δημοσίου/κοινού και του εθνικού συμφέροντος

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Γ. Κοντογιώργης, Η καθολική απονομιμοποίηση της κομματοκρατίας



Δημοσιεύτηκε στις 21 Νοε 2014
Παρέμβαση του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη στην εκπομπή "Πρωινό ΑΝΤ1", στις 21.11.2014.

Η πολιτική δυναστεία της κομματοκρατίας. Η διαπλοκή και η διαφθορά ως συνταγματικό καθεστώς και η καθολική απόρριψη του πολιτικού συστήματος από την κοινωνία των πολιτών  

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΣΤΑΤ η ελληνική κοινωνία σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80% δεν εμπιστεύεται το πολιτικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι απορρίπτεται συλλήβδην ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, θεσμοί και πολιτικές, δηλαδή στην κυριολεξία όλο το κομματικό σύστημα: κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει πάνω από το 10% του συνόλου του εκλογικού σώματος.
Εάν αυτό συνέβαινε σε μια άλλη δυτική χώρα θα είχε σημάνει συναγερμός, θα είχαν παραιτηθεί κυριολεκτικά οι πολιτικές ηγεσίες, θα είχαν σηματοδοτηθεί μείζονες πολιτικές εξελίξεις. Διότι η απόρριψη αυτή είναι ουσιαστικά καθολική, συνιστά εντολή προς το κομματικό σύστημα να αποχωρήσει για να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα κατάσταση. Όντως, η κοινωνία των πολιτών είναι πεπεισμένη όχι μόνο ότι η πολιτική τάξη την πρόδωσε, την λεηλάτησε, την εξαπάτησε, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη σημερινή καταστροφή, αλλά και ότι συνεχίζει να πολιτεύεται κατά τον ίδιο με το παρελθόν τρόπο ως εάν δεν συνέβη τίποτε.  Παρόλ'αυτά, στην ελληνική χώρα ευρήματα όπως αυτό διέρχονται εν σιωπή, απαρατήρητα, σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Πράγματι δεν συμβαίνει τίποτε διότι η κοινωνία δεν μετράει στη διαδικασία της νομιμοποίησης του πολιτικού προσωπικού ούτε και στις πολιτικές αποφάσεις.

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Η Επικαιρότητα του Ελληνικού Πολιτισμού στον Κόσμο

Γιώργος Κοντογιώργης

Διάλεξη με θέμα «Η Επικαιρότητα του Ελληνικού Πολιτισμού στον Κόσμο», η οποία οργανώθηκε από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας με το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014 στο οίκημα των Ιθακησίων.

Αντικείμενο της διάλεξης αποτελεί η παρουσίαση και η ανάλυση των κύριων χαρακτηριστικών του κοσμοσυστήματος του ελληνικού πολιτισμού και σε ποιό βαθμό παραμένει ο πολιτισμός αυτός επίκαιρος, ζωντανός και πηγή αναφοράς από τους λαούς του πλανήτη μας.

Γ.Κοντογιώργης, Η δημοκρατία. Από τη θεωρία στην πράξη και η εποχή μας








Πανταζή 24, Ηλιούπολη, Αθήνα, 16346 – τηλ. 210 9715981

Σεμινάριο Πολιτικής Επιστήμης

Εισηγητής: Γιώργος Κοντογιώργης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Θέμα: "Η δημοκρατία. Από τη θεωρία στην πράξη και η εποχή μας."
Ένα σεμινάριο που θα αναδείξει την έννοια, τον σκοπό και τον χρόνο της δημοκρατίας, καθώς και τους λόγους που η εποχή μας αδυνατεί, όχι μόνο να συναντηθεί πράγματι, αλλά και να συλλάβει το περιεχόμενό της. Θα εξετασθούν οι εξελίξεις στον σύγχρονο κόσμο και οι λόγοι που η δημοκρατία θα καταστεί αναγκαία στο μέλλον. 
5 δίωρα εβδομαδιαία μαθήματα
19/11 – 17/12, ημέρα Τετάρτη, ώρα 19:00 – 21:00

Οι επιμέρους θεματικές ενότητες του σεμιναρίου είναι οι εξής:
1. Η δημοκρατία ως ελευθερία. Το διακύβευμα των εννοιών. Η σωρευτική συνάντηση της ατομικής, κοινωνικής και πολιτικής ελευθερίας.
2. Η δημοκρατία ως πολιτεία. Το θεσμικό, αξιακό και ιδεολογικό οπλοστάσιο που καλείται να εμπραγματώσει την καθολική ελευθερία.
3. Η δημοκρατία, η αντιπροσώπευση και η ολιγαρχική πολιτεία της νεοτερικότητας.
4. Ο χρόνος της δημοκρατίας και η ουτοπία.
5. Το γνωσιολογικό αβαθές της νεοτερικότητας και οι ιδεολογικές της αντινομίες. Η συντηρητική μεθάρμοση του Διαφωτισμού

Κόστος συμμετοχής 55€
Παρέχεται έκπτωση 20% σε φοιτητές, ανέργους, πολύτεκνους και ΑμεΑ, καθώς επίσης έκπτωση 10% σε περίπτωση παρακολούθησης 2ου σεμιναρίου και 20% σε περίπτωση παρακολούθησης πέραν των δύο σεμιναρίων.
Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα δοθεί στους συμμετέχοντες Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επισκεφθείτε το site μας www.personagrata-politismos.gr, ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 210 9715981 και στο email: info@personagrata-politismos.gr

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ο ελληνισμός σε σταυροδρόμι. Οι Έλληνες ως έθνος και ως κράτος στον σύγχρονο κόσμο

Γιώργος Κοντογιώργης

Διάλεξη με θέμα «Ο Ελληνισμός σε σταυροδρόμι: Οι Έλληνες ως Έθνος και ως κράτος στον σύγχρονο κόσμο», η οποία έγινε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας την Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014 στην αίθουσα διαλέξεων της Παμμακεδονικής, μέσα στα πλαίσια των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ 2014. Η διάλεξη ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του λαμπρού μακεδόνα ευπατρίδη και γενναιόδωρου επιχειρηματία, Νίκου Σικαβίτσα, εποίκου της Αυστραλίας από το Άργος Ορεστικό.1

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Γ.Κοντογιώργης, Η κομματοκρατία ως διαρκής αξία.



Η κομματοκρατία ως διαρκής αξία. Τιμωρείται αυτός που επωφελήθηκε από πολιτικές του συστήματος αλλά όχι εκείνοι που έστησαν το σύστημα και κάλεσαν τους πολίτες ή τους επέβαλαν  να "παίξουν" με τους όρους του. Αυτός που διορίσθηκε με τους φαύλους κανόνες που όρισαν οι υπουργοί και όχι οι υπουργοί. Αυτός που έπαιρνε παράνομα μισθό ή σύνταξη και όχι εκείνοι που τον παρότρυναν ή τον συνέδραμαν σε αυτό ή που αδιαφόρησαν να τον ελέγξουν. Αλλά είπαμε. Η πολιτεία δικαίου αφορά στους πολίτες όχι στους πολιτικούς. Οι τελευταίοι ως Λουδοβίκοι είναι υπεράνω του νόμου. Και η δικαιοσύνη; Μα είναι διαπιστευμένη να δικάζει κατά το σύστημα. Και αυτό κάνει η άρχουσα δικαιοσύνη. Μόνο που το σύστημα αυτό, το οποίο υπηρετεί, δεν είναι εκείνο που περιγράφει το Σύνταγμα, αλλά η κατά παράδοση παραφθορά του από την κομματοκρατία. Ποιος είπε ότι η ισότητα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως ιδιότητας, αποτελεί ρήτρα του Συντάγματος; Ακριβώς γι αυτό και επειδή βέβαια η πολιτική τάξη είναι απασχολημένη με την υψηλή πολιτική "δεν άδειασε" μέχρι τώρα να καταργήσει τους επονείδιστους νόμους περί μη ευθύνης των υπουργών (και των βουλευτών). "Άστα γι αργότερα" αυτά που ενοχλούν τους πρίγκιπες. Εξάλλου πως θα μπορούν οι "ηγέτες" να διορίζουν ως υπουργούς αυθάδη ανδρείκελα, βουλευτές αχυρανθρώπους εκφορείς της βούλησής τους ή ως διοικητές οργανισμών αποτυχημένους πολιτικούς και άλλα ανθρωπάρια για να συνεχίζουν την παράδοση της φαυλοκρατίας και της ιδιοποίησης του δημόσιου αγαθού. Ή για να είμαστε πιο παραστατικοί, να αμνηστεύουν εαυτούς και τους περί αυτούς συγκατανευσιφάγους, για να δύνανται να συνεχίζουν στο μέσον της καταστροφής το έργο τους; Θα έλεγα ότι δεν χρειάζεται να εντρυφήσει κανείς στα πεπραγμένα της κομματοκρατίας. Αρκεί να διαβάσει τη συνέντευξη του ενός εκ των οικονομικών εισαγγελέων, του κ Μουζακίτη, για να δει τι περιμένει όποιον δικαστικό λειτουργό εκτραπεί από τη "λογική" του πολιτεύματος. Τελικά η πολιτική είναι ένας αλάνθαστος τρόπος για να γίνεις προσωπικότητα, για να σταδιοδρομήσεις, να πλουτίσεις ως άτομο κατατρώγοντας τις σάρκες της κοινωνίας.