Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Γ. Κοντογιώργης: Το καθεστώς της φαυλοκρατίας-κομματοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε τις εφεδρείες του.

Γ. Κοντογιώργης: Το καθεστώς της φαυλοκρατίας-κομματοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε τις εφεδρείες του

Το 2015 αποδείχθηκε ως χειρότερη χρονιά για την όποια αυταπάτη ελπίδας είχε ένα πλειοψηφικό ρεύμα πολιτών πως το καθεστώς της φαυλοκρατίας και κομματοκρατίας θα αλλάξει.

Έτσι αποτιμά τη χρονιά που φεύγει ο πανεπιστημιακός στον Τομέα των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και στοχαστής Γιώργος Κοντογιώργης, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη.

Γ.Κοντογιώργης, Τι έφταιξε, τι πταίει, τι πρέπει να γίνει...




Τι έφταιξε, τι πταίει, τι πρέπει να γίνει...
Μία παλιά συζήτηση στις Ανιχνεύσεις 
.

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Γ. Κοντογιώργης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ως νεοδεξιά

Γ. Κοντογιώργης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ως νεοδεξιά αισθάνεται ως απειλή, κάθε ιδέα, ενός χειραφετημένου λαού, εν πορεία. Σε αυτό συναντιέται πλήρως με την πολιτική Ευρώπη.
Γ. Κοντογιώργης ομ. καθηγητής στο Πάντειο κ Πέτρος Ιωάννου στον Σπορnews 90,1 της Λάρισας, στην εκπομπή :''ακροβάτες του ονείρου'' .(23.12.15).για το διαδίκτυο sportnews901.gr και e-roi.gr, κάθε μέρα 8-10 π.μ.

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Γιώργος Κοντογιώργης Τι είναι η πολιτική; Ο προσεχής κύκλος διαλέξεων του Γ.Κοντογιώργη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη



Γιώργος Κοντογιώργης
Τι είναι η πολιτική; Με ποιον τρόπο μπορεί να δοθεί λύση στο αδιέξοδο του σήμερα;
12 Ιανουαρίου 2016 έως 23 Φεβρουαρίου 2016
Χώρος > Αμφιθέατρο Ιδρύματος Β.& Μ. Θεοχαράκη
Ο προσεχής κύκλος διαλέξεων του Γιώργου Κοντογιώγργη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη: http://www.thf.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=64&eventid=735
Στη σειρά αυτή των διαλέξεων θα επιχειρηθεί να δοθούν απαντήσεις σχετικά με τη φύση του φαινομένου της πολιτικής, τις εκδηλώσεις του (η πολιτική ως δύναμη, ως εξουσία, ως ελευθερία), τον τρόπο της οργάνωσής του (μοναρχία, αντιπροσώπευση, δημοκρατία, κοσμοπολιτεία), τη σχέση του με άλλα συναφή φαινόμενα, όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η ισότητα, οι ιδεολογίες, η εξουσία, το πολιτικό σύστημα, το κράτος, η θρησκεία, τα ΜΜΕ, οι διεθνείς σχέσεις. Σε τελική ανάλυση, από την απάντηση που θα δώσουμε στο ερώτημα «τι είναι η πολιτική» θα προκύψει σε ποιον κόσμο ζούμε σήμερα ή τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

12, 19, 26 Ιανουαρίου 2016
2, 9, 16, 23 Φεβρουαρίου 2016


Τρίτη, 18.00-20.00

Κύκλος 7 διαλέξεων: 60€, 30€
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Πληροφορίες: 210-3611206

Για την έκδοση απαιτείται η επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας


Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Γ.Κοντογιώργης, Η γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής, οι Δυνάμεις και η Ελλάδα




Γ. Κοντογιώργης - 20.12.2015
Lo Mak

Ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης στην τηλεοπτική εκπομπή του Action 24 "Ελεύθερος σκοπευτής" της 20.12.2015 και στον Γιώργο Τράγκα.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Μνήμη Ελένης Ζωγράφου Μεϋνώ



Μνήμη Ελένης Ζωγράφου Μεϋνώ
Μια οικουμενική ελληνίδα έφυγε από τη ζωή στις 11 Δεκεμβρίου (2015). Η Ελένη, σύντροφος στη ζωή του μεγίστου των πολιτολόγων Jean Meynaud, άφησε την τελευταία της πνοή στο Παρίσι, σε ηλικία 88 ετών, έχοντας διανύσει μια ζωή αφιερωμένη στους αδύναμους, στους πάσχοντες, στην κοινωνική συλλογικότητα, στον ελληνισμό, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην επιστήμη. Η ζωή της δίπλα στον Ζαν Μεϋνώ ώθησε τον τελευταίο να ασχοληθεί με τα ελληνικά πολιτικά πράγματα σε μια περίοδο επώδυνη για τη χώρα, εκείνη της δικτατορίας.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Γ.Κοντογιώργης, "Η αντιδραστική καταφυγή της Αριστεράς"



"Η Αριστερά, βιώνοντας ερμητικά το χθες, ποτέ δεν είχε τόσα λίγα να πει για το αύριο" (Απόσπασμα από το βιβλίο Γ.Κοντογιώργης, Οι Ολιγάρχες, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2013, σελ. 341-349)
          "1. Σε ό,τι αφορά στην έννοια της προόδου, υπάρχει ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την Αριστερά, το οποίο απαιτεί μια διευκρίνιση. Και τούτο διότι κατά τεκμήριο η Αριστερά ταυτίσθηκε με τον αδύναμο τον οποίο ενέταξε σε μια οπτική της μετάβασης από τη δεσποτεία στον ανθρωποκεντρισμό, που αποκλήθηκε σοσιαλισμός. Δεν έχει σημασία εάν το μεταβατικό αυτό σύστημα το όρισε ως "μετακαπιταλιστικό" στάδιο, ενώ δεν ήταν παρά το αμφιθαλές αδελφάκι του φιλελευθερισμού, που σηματοδοτούσε απλώς έναν διαφορετικό δρόμο, ο οποίος συνηγορούσε υπέρ της επίσπευσης της ανθρωποκεντρικής υποστασιοποίησης των κατώτερων, συγκεκριμένα, των πρώην δουλοπαροικιακών στρωμάτων.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Γ. Κοντογιώργης - Το Ελληνικό Κοσμοσύστημα και η επικαιρότητά του - 15.11.2015




Γ. Κοντογιώργης - Το Ελληνικό Κοσμοσύστημα και η επικαιρότητά του - 15.11.2015
Lo Mak
Ομιλία του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη με θέμα «Το Ελληνικό Κοσμοσύστημα και η επικαιρότητά του», που έγινε στις 15 Νοεμβρίου 2015 στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κορίνθου, με αφορμή την έκδοση του δεύτερου τόμου του βιβλίου του για το Ελληνικό Κοσμοσύστημα.

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Γ.Κοντογιώργης, Συριζαίος Αριστερός είναι αυτός που "βρίθει" καθάριο πολιτικό λόγο και δεν "ποιεί την ήσσα", όταν διακινεί την πράξη του "νεοφιλελευθερισμού" και της ολιγαρχικής κομματοκρατίας.







"Ο συνοδοιπόρος του Τσίπρα στην χειραγώγηση της νεολαίας, ευγνώμων έναντι του ευεργέτη του, έντρομος μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσει το ψωμί του και να επανέλθει στην αφάνεια, διαπιστώνει σε άψογα ελληνικά ότι "..ένα ολόκληρο σύστημα βρίθει εναντίον του (Τσίπρα)", το οποίο αποτελείται από αυτούς που προηγουμένως ποιούσαν την ήσσα, απέναντι σε πολιτικές δυνάμεις που κατέστρεψαν τη χώρα".
(Όταν η γλώσσα γίνεται μαστίγιο για να ραπίζει τον κριτή της ανομίας και εργαλείο χειραγώγησης, αντί να χρησιμεύει ως όχημα γνώσης και αισθητικής αποτύπωσης του λόγου. Όταν ομολογεί την αυθάδεια της αμορφωσιάς και της αλαζονικής ιδιοποίησης, την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού που διαχειρίζεται τις τύχες ενός ολόκληρου λαού, ο οποίος όταν διαμαρτύρεται τον αποκαλούν οι Αριστεροί όχλο). 

Στο λεξικό των φερεφώνων της τσιπραίας ολιγαρχικής κομματοκρατίας:
Νεοφιλελεύθερος: είναι εκείνος που αποκαλύπτει ότι η Αριστερά κατέλαβε τη θέση της δεξιάς και έφερε στη χώρας ένα επαχθές νεοφιλελεύθερο μνημόνιο, αντί να εφαρμόσει ένα μνημόνιο εναντίον της ολιγαρχικής κομματοκρατίας και του κράτους, για να αποφευχθεί η περαιτέρω καταβύθιση της χώρας στην αφάνεια.
Βουλευτής είναι ο προσωπικός "βαστάζος" του ηγέτη/κομματάρχη, που ασκεί δύο λειτουργήματα: (α) του χειροκροτητή, του φωνασκούντος και του αντ'αυτού "βουλοκερίστα" της προσωπικής βούλησης του ηγεμόνα στη Βουλή. και (β) του περιφερόμενου φωνακλά στα ΜΜΕ, στις ρύμες και στις οδούς των πόλεων και των χωριών με σκοπό την διακίνηση (αλαζονικώ τω τρόπω) του λόγου του ηγεμόνα, με μέτρο το ψεύδος, και πολλές άλλες συναφείς αποκρουστικές πρακτικές, με σκοπό την εξαπάτηση και την καταδολίευση του πολίτη, προκειμένου να του υφαρπάξει την ψήφο. Η ανταμοιβή του: μια προνομιακή θέση στη διαπλοκή, η ασυλία του σε ότι κάνει, η ανάδειξή του σε "προσωπικότητα" εξουσίας και ένας λογαριασμός, για το θύμα του, την κοινωνία, που ανέρχεται σε ένα ποσόν μεταξύ 550 και 600.000 ευρώ το χρόνο.
Και ορισμένοι ορισμοί από τα ανυποψίαστα λεξικά:
Απατεώνας:  πρόσωπο που συστηματικά εξαπατά τους άλλους προς όφελός
του. Συναφείς όροι: κατεργάρης, μασκαράς, αγύρτης…..
Ανεύθυνος:  ο ενεργών χωρίς συναίσθηση ευθύνης, αναξιόπιστος, ασυνείδητος, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεών του για την κοινωνία
Ψεύτης:  το πρόσωπο που λέει ψέματα. που παραποιεί ή αποκρύπτει την αλήθεια
Θρασύς: αυτός που χαρακτηρίζεται από θράσος, που επιδεικνύει αναίδεια, αυθάδεια και αδιαντροπιά
Απρεπής: το πρόσωπο που διακρίνεται για την έλλειψη καλών τρόπων, ο αγενής, ο ανάγωγος

https://lh4.googleusercontent.com/-J4YWy7ZB9EE/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAAA/4tsQT9Ae5w8/s50/photo.jpg



Ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης στην εκπομπή του Kontra Channel "Επί του Πιεστηρίου" της 1.12.2015 και στον Σωτήρη Ξενάκη.