Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Ο Αριστοτέλης 2400 μετά. Αρχίζουν οι εργασίες του τη Δευτέρα 23 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη



Ο Αριστοτέλης 2400 μετά. Παγκόσμιο συνέδριο για τον μεγάλο φιλόσοφο, με αφορμή την ανακήρυξη από την ΟΥΝΕΣΚΟ του 2016 ως «Επετειακού Έτους Αριστοτέλη»
Παγκόσμιο συνέδριο για την επικαιρότητα του έργου του Αριστοτέλη διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, στα αρχαία Στάγειρα και στην αρχαία Μίεζα, από τις 23 έως τις 28 Μαΐου τρ.έ. με αφορμή τη συμπλήρωση 2400 ετών από την γέννησή του.
 Πρόκειται για ένα γεγονός παγκοσμίου εμβέλειας, το κορυφαίο εξ όλων, που διοργανώνεται, για να τιμήσει τον μεγάλο φιλόσοφο, η δυναμική του οποίου αποτυπώνεται στον εντυπωσιακό αριθμό των 300 ομιλητών από 40 χώρες, καθώς και στον αριθμό των Συνέδρων, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τους 700.
Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου καλύπτουν το σύνολο της γνωσιολογίας του μεγάλου φιλοσόφου: την πολιτική, την ηθική, το δίκαιο, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, τη ρητορική, την ποιητική, τη λογική, την ψυχολογία, τη μεθοδολογία, την οντολογία, την κοσμολογία, την θεολογία, την φυσική, την βιολογία, την αστρονομία, τη μετεωρολογία, την ιατρική, την τεχνολογία, την τέχνη, την ιστορία, την ιστορία της φιλοσοφίας, την έννοια της πόλης και του πολίτη κ.ά. Στην θεματική του συνεδρίου περιέχονται ενότητες για τη σχέση του Αριστοτέλη με την προγενέστερη και σύγχρονη προς αυτόν φιλοσοφία, καθώς και για τις επιρροές του κατά τους επόμενους αιώνες και τους νεότερους χρόνους. Το ζήτημα της επικαιρότητας του έργου του Αριστοτέλη αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες του συνεδρίου, δεδομένου ότι το έργο του Σταγειρίτη θεωρείται ως το κατ’εξοχήν παράδειγμα διεπιστημονικής γνώσης, που προσφέρεται για μια σε βάθος κατανόηση των εξελίξεων, των ιδεών και των προβλημάτων της εποχής μας και των προοπτικών που ανοίγονται στον 21ο αιώνα.
Στους στόχους του Συνεδρίου είναι να ανοίξει τις πύλες του στο ευρύ κοινό, στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε όσους, απανταχού της γης, ενδιαφέρονται να κάνουν μία ουσιαστική γνωριμία με το έργο του Μακεδόνα φιλοσόφου στον τόπο όπου γεννήθηκε. Για όσους δεν θα δυνηθούν να συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου, προσφέρεται η δυνατότητα να το παρακολουθήσουν μέσω του διαδικτύου, εγγραφόμενοι ως ακροατές.



Το κορυφαίο αυτό γεγονός το διοργανώνει το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ), του ΑΠΘ, το οποίο υπό την εμπνευσμένη ηγεσία της Προέδρου του, καθηγήτριας Δήμητρας Σφενδόνη, είχε και την πρωτοβουλία της ανακήρυξης από την ΟΥΝΕΣΚΟ του έτους 2016 ως έτους Αριστοτέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: