Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Προαπαιτούμενα για μια επιτυχή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Παρέμβαση στις 30.1.2015 στην ΝΕΡΙΤ.
(Ολόκληρη η εκπομπή έχει αναρτηθεί στην ΝΕΡΙΤ Web TV)

Παρατηρώ ότι ο νέος πρωθυπουργός ξεκινάει μια διαπραγμάτευση με την πολιτική Ευρώπη, η οποία επαναλαμβάνω οφείλει να έχει θεμέλιες εσωτερικές αφετηρίες. Το παρελθόν ωστόσο παραμένει ισχυρό και τιμωρεί όσους το υποτιμούν.

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Παρακαταθήκες για τον Σύριζα, 27.1.2015




27 Ιαν 2015
Εάν θέλουμε να αναζητήσουμε την αιτία της σημερινής ελληνικής κρίσης, θα πρέπει, πρώτον, να δούμε εάν και σε τι διαφέρει από την παγκόσμια κρίση και δεύτερον, εάν διαφέρει, τι είναι αυτό δημιουργεί τη διαφορά και γιατί ή που αυτή ανάγεται. Ποια είναι δηλαδή η ελληνική αιτία της κρίσης. Ο νέος πρωθυπουργός θα κριθεί στο αν θα πετύχει απονομιμοποιώντας ένα πολιτικό ολιγαρχικό πολιτικό σύστημα σε λεηλατική κομματοκρατία, ξεκινώντας από το κράτος μετατρέποντας το από λάφυρο εξουσίας σε εργαλείο προς όφελος των πολιτών. Η νέα κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τρεις προκλήσεις: Πρώτον, το χρέος, δεύτερον, την ανάπτυξη και τρίτον το κράτος/πολιτικό σύστημα. Οφείλει να ξεκινήσει από το πολιτικό σύστημα και το κράτος διότι είναι η προϋπόθεση για την όποια διαχείριση του χρέους και της ανάπτυξης. Χρειάζεται μια εκ βάθρων ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, του κράτους και της νομοθεσίας που χειραγωγεί την κοινωνία και το ίδιο το επιχειρείν. Διότι μόνον έτσι θα μεταβληθεί η χώρα από παρία σε εταίρο της πολιτικής Ευρώπης.

Το παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Γιώργος Κοντογιώργης, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη.

Εξειδικεύοντας και εμμένοντας στο μεγάλο διακύβευμα του σήμερα ο καθηγητής σταμάτησε στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, το κράτος και τις επιρροές αυτών.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Γ. Κοντογιώργης - Οι "υποθήκες" για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - 26.1.2015




Γ. Κοντογιώργης - Οι "υποθήκες" για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - 26.1.2015


Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιαν 2015
Παρέμβαση του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη, στις 26.1.2015 στην ΝΕΡΙΤ, για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Γ. Κοντογιώργης - Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου - 24.1.2015




Γ. Κοντογιώργης - Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου - 24.1.2015
<a href="/channel/UCN6qoMyGfm_tslCfowCIMbA" class=" yt-uix-sessionlink     spf-link  g-hovercard" data-ytid="UCN6qoMyGfm_tslCfowCIMbA" data-sessionlink="ei=x6rEVOmPKcm0csGJg_AD" data-name="">LoMak62</a>
Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιαν 2015
Παρέμβαση του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη, στις 24.1.2015, στην εκπομπή "Καλημέρα ΣΚΑΪ" και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Γ. Κοντογιώργης, Το ελληνικό πείραμα και οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου (2015).



Γιώργος Κοντογιώργης,
Το ελληνικό πείραμα και οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

 (Από τη γαλλική εφημερίδα Mediapart, στις 23.1.2015)

Στις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα θα έχει καθόλες τις ενδείξεις μια νέα κυβέρνηση. Η ιδέα μιας κυβέρνησης Σύριζα δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα απέχθειας, οργής, ανησυχίας στην πολιτική Ευρώπη και στον κόσμο των αγορών. Για την ελληνική κοινωνία αποτελεί ένα αναγκαίο κακό, εάν αναλογισθούμε ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το 91% δηλώνει ότι απορρίπτει πλήρως το πολιτικό/κομματικό σύστημα, ενώ στο μέσον της καταστροφής το κόμμα αυτό δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει πάνω από το 33% της χρήσιμης ψήφου του εκλογικού σώματος.
Από την αρχή της κρίσης δεν έπαψα να επισημαίνω -και από αυτήν εδώ την εφημερίδα- ότι η ελληνική κρίση παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα: Είναι βαθιά πολιτική, οφείλεται στην προ-πολιτική φύση του νεοτερικού πολιτικού συστήματος, με το οποίο συζεί η κοινωνία. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι εξολοκλήρου υπεύθυνο γι'αυτήν. Η διεθνής κρίση απλώς εξέθεσε την κομματοκρατία και έβαλε την χώρα σε νέες περιπέτειες.

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Πού πηγαίνει ο κόσμος: Από την ολιγαρχική νεοτερικότητα στη δημοκρατία. Προς ένα νέο πολιτικό συμβόλαιο, 14.1.2015

Γιώργος Κοντογιώργης

Ομιλία με θέμα: "Πού πηγαίνει ο κόσμος; Από την ολιγαρχική νεοτερικότητα στη δημοκρατία. Προς ένα νέο πολιτικό συμβόλαιο", η οποία έγινε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 14.1.2015, στο πλαίσιο Σεμιναρίου: Φιλοσοφία και Κοινωνία. Ακολούθησε παρέμβαση του Καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Αντώνη Παπαρίζου και συζήτηση.

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Θέματα προς διαπραγμάτευση. Μάθημα: Δημοκρατία και αντιπροσώπευση. Θεωρία και πράξη

Η δημοκρατία ως ελευθερία. Θέματα προς διαπραγμάτευση
1) Η ελευθερία ως αυτονομία. Ελευθερία και δικαιώματα. Ελευθερία και ιδιοκτησία. "Ελευθερία των νεοτέρων", "ελευθερία των αρχαίων".
2) Η δημοκρατία, η αντιπροσώπευση και το πολιτικό σύστημα της εποχής μας. Διαφορές.
3) Ελευθερία και πολιτεία. Ποιά ελευθερία θεραπεύει κάθε πολιτεία;
4) Η δημοκρατική ιδιεολογία στην πόλη κράτος
5) Η δημοκρατία στην περίοδο της οικουμένης
6) Τύποι πολιτειότητας. Υπάρχει μόνο ένας τύπος πολίτη ή περισσότεροι; Και ποιά η σχέση πολίτη και πολιτείας; (Από το βιβλίο. Πολίτης και πόλις. Έννοια και τυπολογία της πολιτειότητας. Εκδόσεις Παπαζήση)

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Αρχίζει την Τρίτη 13 Ιανουαρίου ο κύκλος των διαλέξεων του Γ.Κοντογιώργη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη



Γιώργος Κοντογιώργης
Ο Αριστοτέλης στην Αθήνα του 21ου αιώνα. Για την επικαιρότητα του έργου του Σταγειρίτη.
13 Ιανουαρίου 2015 έως 24 Φεβρουαρίου 2015 (Ημερομηνίες διαλέξεων: Τρίτη 13, 20, 27/1/2015. Και 3, 10, 17, 24/2/2015. Ώρα: 18.00-20.00)

Χώρος > Αμφιθέατρο Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη
Ο Αριστοτέλης, 2336 χρόνια μετά τον θάνατό του λαμβάνει άδεια από τους θεούς να επανέλθει στα επίγεια και να επισκεφθεί γνώριμα μέρη όπου έζησε και δίδαξε ή τα κέντρα του σύγχρονου κόσμου. Στη διάρκεια του φετινού κύκλου των διαλέξεων ο Γιώργος Κοντογιώργης, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, ξεναγεί τον Σταγειρίτη στο Λύκειο, όπου δίδαξε στην Αθήνα, στους δρόμους και στις πλατείες της ελληνικής πρωτεύουσας, για να γνωρίσει τη ζωή, τις αξίες και τη συμπεριφορά των Αθηναίων. Τον βλέπουμε να επισκέπτεται τη Βουλή και να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις της, το Μέγαρο Μαξίμου, από όπου κυβερνάται η χώρα, τις προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων, να συνομιλεί με πολιτικούς ηγέτες για τον σκοπό της πολιτικής και τον τρόπο του πολιτεύεσθαι, να βλέπει στο "MEGA Channel"  τις ειδήσεις και τα πολιτικά "πάνελ" ή να διαβάζει "Την Καθημερινή" για να διαπιστώσει πώς αναπτύσσεται ο πολιτικός διάλογος. Τον βλέπουμε, επίσης ,να επισκέπτεται τα στέκια των αναρχικών στα Εξάρχεια και να διαλέγεται μαζί τους, να παρίσταται στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου και να ακούει τους καθηγητές να διδάσκουν δημοκρατία ή να διαλέγεται με τους μεγάλους στοχαστές της εποχής μας: τον Marx, τον Rawls, τον Polanyi, τον Καστοριάδη κ.ά. Περιηγείται τη Μακεδονία και ανταλλάσσει απόψεις με τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο για τα αποτελέσματα και τις προεκτάσεις του εγχειρήματός τους ή επισκέπτεται την Ουάσινγκτον, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και προβαίνει σε συγκριτικές αναγωγές του σήμερα με την Αθήνα και τις διακρατικές σχέσεις της εποχής του. Τι άραγε θα αποκομίσει ο Αριστοτέλης στο τέλος αυτού του ταξιδιού επάνω στη γη στις απαρχές του 21ου αιώνα; Πώς αποτιμά την επικαιρότητα του έργου του στην εποχή μας, ή πώς στοχάζεται τα πράγματα και το μέλλον του σύγχρονου κόσμου; Ένας επίκαιρος διάλογος του Κοντογιώργη με τον δάσκαλό του, που φωτίζει τα πράγματα σε μια κομβική στιγμή για την εποχή μας.

Ίδρυμα Θεοχαράκη  http://www.thf.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=64&eventid=546