Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Παρακαταθήκες για τον Σύριζα, 27.1.2015




27 Ιαν 2015
Εάν θέλουμε να αναζητήσουμε την αιτία της σημερινής ελληνικής κρίσης, θα πρέπει, πρώτον, να δούμε εάν και σε τι διαφέρει από την παγκόσμια κρίση και δεύτερον, εάν διαφέρει, τι είναι αυτό δημιουργεί τη διαφορά και γιατί ή που αυτή ανάγεται. Ποια είναι δηλαδή η ελληνική αιτία της κρίσης. Ο νέος πρωθυπουργός θα κριθεί στο αν θα πετύχει απονομιμοποιώντας ένα πολιτικό ολιγαρχικό πολιτικό σύστημα σε λεηλατική κομματοκρατία, ξεκινώντας από το κράτος μετατρέποντας το από λάφυρο εξουσίας σε εργαλείο προς όφελος των πολιτών. Η νέα κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τρεις προκλήσεις: Πρώτον, το χρέος, δεύτερον, την ανάπτυξη και τρίτον το κράτος/πολιτικό σύστημα. Οφείλει να ξεκινήσει από το πολιτικό σύστημα και το κράτος διότι είναι η προϋπόθεση για την όποια διαχείριση του χρέους και της ανάπτυξης. Χρειάζεται μια εκ βάθρων ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, του κράτους και της νομοθεσίας που χειραγωγεί την κοινωνία και το ίδιο το επιχειρείν. Διότι μόνον έτσι θα μεταβληθεί η χώρα από παρία σε εταίρο της πολιτικής Ευρώπης.

Το παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Γιώργος Κοντογιώργης, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη.

Εξειδικεύοντας και εμμένοντας στο μεγάλο διακύβευμα του σήμερα ο καθηγητής σταμάτησε στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, το κράτος και τις επιρροές αυτών.

4 σχόλια:

MK είπε...

Η μη δημοσιευση σχολιων απο αναγνωστες δεν σημαινει την ασυμφωνια στα γραφωμενα. Απεναντιας, υπαρχει πραγματικη ελλειψη και διψα εκ μερους των συμπολιτων για εξευρεση και αναγνωση θετικων και προοδευτικων αποψεων οπως τουτων.
ΜΚ

Unknown είπε...

Κ Καθηγητά, καλησπέρα σας. Σε χθεσινή δήλωση του στην εκπομπή 360 μοίρες, ο κ Κατρούγκαλος ανέφερε οτι πρόθεση τους είναι, μέσω δημοψηφισμάτων, να ζητούν την γνώμη της κοινωνίας για τους νόμους που πάνε να ψηφιστούν η να αλλάζουν υφιστάμενους νόμους. Μέλος της πολιτικής γραμματείας του Σύριζα, επίσης χθες, ανέφερε οτι θέλουν την κοινωνία και την γνώμη της, κοντά στον Σύριζα. Ο πρόεδρος και πλέον πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έλεγε συνεχώς, προεκλογικά, οτι θέλει την κοινωνία κοντά, σε τοπικές οργανώσεις ανέφεραν οτι θέλουν τον κόσμο να συμμετέχει. Μήπως θα ήταν δόκιμο να τους προτείνεται τον δημοσκοπικό δήμο, μιας και σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο των δημοψηφισμάτων; Δεν είμαι μέλος η υποστηρικτής του Σύριζα, απλά διακρίνω μια πιθανή ευκαιρία εδώ, προκειμένου να μπούμε σε μια προσομείωση αντιπροσώπευσης, έστω και τώρα.

George Contogeorgis είπε...

Φίλε μου, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την ιδέα του δημοσκοπικού δήμου. Και ο κύριος Κατρούγκαλος και πολλοί άλλοι εκεί μέσα. Προφανώς δεν επιθυμούν μια προσομοίωση του παρόντος πολιτικού συστήματος προς την αντιπροσώπευση. Γι'αυτό μιλάνε για συμμετοχή σε τοπικές "γιάφκες", για δημοψηφίσματα και άλλα τέτοια, διότι γνωρίζουν ότι με αυτά η εξουσία τους θα παραμείνει αλώβητη, δηλαδή αδιαίρετα δική τους, και η κοινωνία των πολιτών θα χρησιμοποιείται κατά περίπτωση, οσάκις θέλουν να εισπράττουν νομιμοποίηση για τις δράσεις τους. Μην τρέφετε ελπίδες ότι θα παραιτηθούν από την πολιτικά κυρίαρχη εξουσία τόσο εύκολα για να αποδώσουν μια έστω παρωνυχίδα της στην κοινωνία. Δεν επιθυμούν τέτοιες εξαρτήσεις. Επιθυμούν να είναι διαμεσολαβητές, δηλαδή αυτεξούσιοι και όχι αντιπρόσωποι. Γνωρίζουν ότι ο δημοσκοπικός δήμος θα τους μεταβάλει σε εντολοδόχους της βούλησης της κοινωνίας, χωρίς αυτονομία διακυβέρνησης και το ανεξέλεγκτο.

Aλκων είπε...

Το πρώτο πράγμα που διδάσκεται ο φοιτητής από ένα σωστό καθηγητή Συνταγματικού δικαίου ειναι πως μέσα από τα δημοψηφίσματα με κατάλληλα διαμορφωμένα ερωτήματα διλήμματα η τριλημματα ο λαός παρασύρεται εγκλωβίζεται και χαρίζει τη νομιμοποίηση στους εκάστοτε κυβερνώντες Θυμίζω τη χουντα με το ναι και το όχι ως ακραίο αλλά επιβεβαιωτικό της μεθόδου αυτής παράδειγμα Οι εκλεκτικές συγγένειες του παροντικου πολιτικού προσωπικου είναι σχετικές εξ αιματος κι εξ αγχιστείας με το παρελθοντικο.