Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Γ. Κοντογιώργης - Εκλογές διλημμάτων σε ένα ολιγαρχικό πολιτικό σύστημα




https://blogger.googleusercontent.com/img/proxy/AVvXsEjd40KrMxip-Md2IOuX3Qdwl0UDMiSiPoHzUV9DwfHLXjN0HWKYwFlkYrS3z5zxMcF0PS733wPrT_KgPBxkWV7v9ogBRKdjRjTZubDIzIU-uNkyiBDOJL7QGGPTAiSvS0HmGcM1WqGZS3OYn1VjQQZ2RQ0=s0-d-e1-ft



Παρέμβαση του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη, στις 18.5.14 στην ΝΕΡΙΤ, για τις εκλογές.

4 σχόλια:

κοινον κιλελερ είπε...

Στις 6/4/2010 καταθέσαμε μία αναφορά-διαμαρτυρία για τους "καινοτομικούς" νόμους στο θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα συνεταιριστικά. Απόσπασμα της αναφοράς μας σε συνέχειες παραθέτουμε.
Πρός κ. Πρωθυπουργό, κ. Αρχηγό Αξιωμ. Αντιπολίτευσης, κ. Γ.Γ. Κ.Κ.Ε., κ. Πρόεδρο ΛΑΟΣ, κ. Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ, πολιτική ηγεσία Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπουργό κ. Ραγκούση.

Θέμα: « Ο κοιμώμενος γίγας κείτεται νεκρός πριν καν ξυπνήσει (τον ξυπνήσουμε) !»

Σχ. α) σχέδιο Καλλικράτης.
β) τα 3 σχετικά νομοσχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης .

Εντιμότατοι Αρχοντες !
..........Σας γράφω μιά πραγματική ιστορία και απλοικές απόψεις για την ....Ιστορία.
Λένε ότι , όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ήρθε για πρώτη φορά στο ΚΙΛΕΛΕΡ, στις αρχές του ’60, άπλωσε το βλέμμα του στον Θεσσαλικό κάμπο, αγκάλιασε με την χαρακτηριστική του χειρονομία τον Θεσσαλικό ορίζοντα και είπε. «Αυτόν τον κοιμώμενο γίγαντα θα τον ξυπνήσω!» .
Είχαν περάσει 50 χρόνια, μισός αιώνας, από το 1910, όταν ο Ε. Βενιζέλος και ο ιταλός υδραυλικός μηχανικός Nobile σχεδίαζαν τα έργα «Υδραυλικής Αμύνης της Θεσσαλίας» και οραματίζονταν μια αυτάρκη Ελλάδα με ακρογωνιαίο λίθο την Θεσσαλία, και ο γίγαντας ήταν ακόμη κοιμώμενος, αφού ελάχιστα από το μεγαλόπνοο σχέδιο είχαν γίνει.
Έχουν περάσει άλλα 50 χρόνια, μισός αιώνας, από τις αρχές του 1960, και σήμερα ο κοιμώμενος γίγαντας κείτεται νεκρός πριν καν ξυπνήσει, πριν καν τον ξυπνήσουμε! Δεν είναι μόνο ότι ΤΙΠΟΤΕ σχεδόν από όσα σχεδιάστηκαν το 1910 δεν έγιναν, αλλά τα τελευταία 30 χρόνια, μία γενιά, «αξιοποίησε» τον κοιμώμενο γίγαντα αντίθετα με τους φυσικούς νόμους και την κοινή λογική και σήμερα δεν είναι παράλογο να πούμε πως οι επόμενες γενιές θα βαδίζουν εν γη ερήμω και αβάτω και ανύδρω με καταλυτικά καταστροφικές συνέπειες για όλη την Ελλάδα.
Ενα χαρακτηριστικό: Νοέμβριος 1986. Ο «ντροπαλός» Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Ρουμελιώτης (σήμερα Δ.Ν.Τ.) παρουσιάζει τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα ( Μ.Ο.Π. ) στην αίθουσα τελετών της Νομαρχίας Λάρισας. Δίς για τα βουνά, δίς για τον κάμπο, δίς για τις πόλεις, δίς για τα παράλια. Οι παλαμακιστές στο απόγειο. Ταπεινός γεωργός, εκτός κλίματος, ρωτάει αφελώς. «Υποφέρω κάθε χρόνο από πλημμύρες και ξηρασία. Δεν άκουσα κάτι γιά έργα εγγειοβελτιωτικά». Ο Υπουργός κοκκινίζει αμήχανα και στρέφεται προς τον Νομάρχη. Εκείνος ψύχραιμος, αυστηρός επιθετικός. « αυτά δεν τα θέλει η Ε.Ο.Κ., το Κίνημα θα τα κάνει με Εθνικούς πόρους!».
Η εξέλιξη: 1970 στην ύπαιθρο ανάβρες. Ο Πηνειός υδρεύει την Λάρισα, στην κοίτη του οι μαθητές στο τέλος του έτους κάνουν μπάνιο. 1986 η Λάρισα υδρεύεται από γεωτρήσεις, στάθμη υδροφόρου ορίζοντα 20 μέτρα. 2000 ο Πηνειός λυματοφόρος, στάθμη κάτω από τα 100 μέτρα (υψόμετρο Μελίας 66.74 μέτρα, δηλαδή στάθμη 40 μέτρα κάτω από την θάλασσα!). 2010 στάθμη περί τα 150 μέτρα, δηλαδή 100 μέτρα κάτω από την θάλασσα! Αντληση στραγγιδίων!

κοινον κιλελερ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
κοινον κιλελερ είπε...

Ολα αυτά τα χρόνια. Νόμοι, πολυνόμοι, πολυνόμοι σκούπες, σφουγκαρίστρες , κ.λ.π., μπλά, μπλά, μπλά . Νόμοι συνήθως σύγχυσης , διαίρεσης, πολλαπλασιασμού προβλημάτων.
Εργο σχεδόν μηδέν. Παραγωγή νόμων πληθωρική. Οι πιό χρήσιμοι όσοι δεν εφαρμόσθηκαν! Δεν έκαναν, τουλάχιστον, κακό!
Σ ‘ αυτόν τον δρόμο και ο Καλλικράτης και τα 3 νομοσχέδια που θα ...αλλάξουν την γεωργία.
Η (οι) λυτή (οί) πολιτική (οί) δεν θέλει (ουν) μία λιτή, αρρενωπή, σκληραγωγημένη, αυτάρκη, αυτοδύναμη, πραγματικά ανεξάρτητη και δημοκρατική Ελλάδα, αλλά μία μαλακή, μαλθακή, εξηρτημένη «πολυπολιτισμική» κοινωνία, κακό αντίγραφο της χρεωκοπημένης φραγκολατινοαμερικανοαγγλοσαξωνικής (μη) κοινωνίας, με δημοκρατικό έλλειμμα και υποταγμένη στους ανθέλληνες πιστωτές της.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ είναι η ΕΛΛΑΔΑ της ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, του ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΥ. Να γυρίσουμε πίσω στις καθαρές πηγές μας. Με βάση, με θεμέλιο την κοινότητα να οικοδομήσουμε διακοινοτική συνεργασία με ισότιμη συμμετοχή των κοινοτήτων και εκ περιτροπής άσκηση της διακοινοτικής προεδρίας, με έμφαση στην άμεση - συμμετοχική δημοκρατία, η οποία καθ’ όμοιο τρόπο θα φθάνει μέχρι το επίπεδο της περιφέρειας. Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ δεν απέτρεψε την ουσιαστική χρεωκοπία μας. Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ θα μας κάνει ΜΗ Ελλάδα. ΚΑΙ η πολιτική είναι διανυσματικό μέγεθος. Τρέχουμε προς λάθος κατεύθυνση!
Η ΑΥΤΑΡΚΗΣ, ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΑΔΑ είναι η Ελλάδα του τοπικού συνεργατισμού και συνεταιρισμού. Της ΕΝΟΤΗΤΑΣ και της ΕΓΓΥΤΗΤΑΣ εν πολλαπλότητι. Να επιστρέψουμε στις καθαρές ρίζες μας. Η διαίρεση μας έκανε «γκαρσόνια» του ΙΚΕΑ , του PRAKTIKER, κ.λ.π.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ είναι η Ελλάδα της Ελληνικότητας και της Ορθοδοξίας. Να αναβαπτισθούμε στην ελληνική γραμματεία και στην ελληνική πατερική Θεανθρωπολογία. Να ξαναεπιστρέψουμε στο υπερώον της Πεντηκοστής για να μην είναι η Ορθοδοξία ιδεολόγημα και εξάρτημα της εκκοσμικευμένης εξουσίας.
Αυτή η Ελλάδα είναι το φώς και η αλήθεια του κόσμου γιατί έχει το ΦΩΣ και την ΑΛΗΘΕΙΑ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ και αυτή Η ΕΛΛΑΔΑ δεν έχει ανάγκη τον κόσμο, αλλά ο κόσμος έχει ανάγκη ΑΥΤΗ την ΕΛΛΑΔΑ.
ΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙΣ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ, ΕΑΝ ΤΡΕΧΕΙΣ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Χρόνια τώρα έχουμε την πυξίδα λάθος. Νομίζω.

κοινον κιλελερ είπε...

Το ξέρω πως δεν πρόκειται να σας προβληματίσω , γιατί δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να διαβάσετε αυτές τις γραμμές. Αλλά και εάν κάποιος τις διαβάσει εύκολα θα πεί. «ανέγνων, έγνων, κατέγνων». Εγώ δεν θα δώσω την γνωστή απάντηση του Μεγάλου Βασιλείου , γιατί είμαι ένας ελάχιστος εργάτης –οικονόμος της γής του ΚΥΡΙΟΥ.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

........
υστερολόγιο.
1.Κυρία Αικατερίνα! ........
Το άκουσα, είσαι παιδί των «Βρυξελλών». Δεν είσαι η μόνη που δεν αποκωδικοποίησε, ούτε θα αποκωδικοποιήσει ποτέ, το μυστικό-- και γι΄ αυτό μεγαλειώδες, διαχρονικό και μοναδικό-- νόημα και περιεχόμενο του «τιμές Αθηνών και όχι Βρυξελλών». Ο γερο-Ιάκωβος έφη: «βάλε στο ψωμί σου, αντί για βούτυρο, αίμα, για να λάβεις πνεύμα!». Το νερό, χαρά μου, στην κατηφόρα πάει μόνο του! Το να πουλάς πίτουρα, τα οποία αγοράζεις απ’ αυτούς που πουλάς το σιτάρι, σε τριπλάσια τιμή απ’ αυτή του σιταριού και να καταγγέλεις καρτέλ και κερδοσκόπους τι δείχνει; Απλώς ενα ερώτημα!
2. Κύριε Ραγκούση ! Το πρόβλημα της Ελλάδας μας είναι το πρόβλημα της Αθήνας. Εσύ θέλεις την Αθηνοποίηση της Ελλάδας ως ....λύση ! Οι «προστάτες» , φίλε μου, της επαρχίας θα είναι χειρότεροι των ομοίων τους των Αθηνών. Αν ο σκοπός είναι ο «εξευρωπαισμός» της Ελλάδας, άξιος ο μισθός σου ! Αυτή όμως δεν θα είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ. Με θεωρία επισκόπου και καρδία μυλωνά φυσιολογική η κατάληξη στο «πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν ......» και κυριολεκτικώς και μεταφορικώς.
3. Υπάρχει και το πρότυπο της «δημοκρατίας» του Χότζα. Μιά αναπνοή απέχουμε. Δεν είναι τυχαίο που βρισκόμαστε σ’ αυτή την δύσκολη θέση. Ό,τι έγραψα και είπα από καρδιάς. Μεγάλωσα και έζησα κοντά σε μύστες και μυσταγωγούς της γεωργίας, του συνεργατισμού και του κοινοτισμού.
4. Αποφάσισα, τελικώς, να σας ταχυδρομήσω την άποψή μου βλέποντας πως «..... έμειναν μονάχα λίγες στέρνες άδειες και αυτές ». ΘΕΟΣ συγχωρέσει όλους μας .