Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Γ.Κοντογιώργης, Η εμμονή της πολιτικής τάξης στην οπισθοδρομική και καταστροφική κομματοκρατία







Παρέμβαση του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη, στις 30.3.2013, στην εκπομπή "Καλημέρα ΣΚΑΪ" και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά. 

"Η πολιτική δύναμη που θα εναγκαλισθεί την εκκρηκτική δύναμη της κοινωνίας και     θα μεταφέρει στο μέλλον το πολιτικό σύστημα και το κράτος, θα ηγεμονεύσει και κυρίως θα βγάλει τη χώρα από το βυθό. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, επιδίδονται στο άθλημα της υπεράσπισης των προνομίων τους, έχοντας εφεύρει τον τρόπο να βυθίζουν και το βυθό, στον οποίο έχουν καταδύσει την ελληνική κοινωνία και, κατ'αυτάς, και την Κύπρο." 

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Γ. Κοντογιώργης: "Ομονοείτε, τους συγκατανευσιφάγους πλουτίζετε, των άλλων πάντων καταφρονείτε"





Γιώργος Κοντογιώργης: Οι συγκατανευσιφάγοι ΚΑΤΑ μιας ολόκληρης κοινωνίας…[1]
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του πρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου στη Μαργαρίτα Ικαρίου, στις 25.3.2013.
Ο Γιώργος Κοντογιώργης, μιλά στην a-typos και τη Μαργαρίτα Ικαρίου για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο Έλληνα πολίτη.
Ένα εκ των σημαντικότερων Ακαδημαϊκών προσώπων της χώρας, με επιλεγμένη και καίρια δημόσια παρουσία, σχολιάζει και διερμηνεύει τη κρίση και τις αιτίες της, μιλά για το «αναντίστοιχο κράτος», τους κομματικούς ηγήτορες και «ινστρούχτορες» αλλά και την αναγκαιότητα «ολοκληρωτικής ανασύνταξης» μιας κοινωνίας πολιτών ώστε να μετατραπεί σε οργανική συνιστώσα της πολιτείας!
Ερώτηση: Η Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες μιας οικονομικής κρίσης που ωστόσο είναι παράλληλα κρίση θεσμών και αξιών. Ποια είναι η πρωτογενής αιτία αυτής της κρίσης; Με ποιες λανθασμένες πρακτικές/επιλογές, οδηγηθήκαμε σε αυτήν;
Γεώργιος Κοντογιώργης: Στην περίπτωση της Ελληνικής κρίσης δεν πρόκειται για λανθασμένες πρακτικές ή επιλογές, αλλά για σκόπιμες πράξεις, εκ μέρους της πολιτικής τάξης, οι οποίες απέβλεπαν στην ιδιοποίηση του κράτους και στη νομή του δημόσιου αγαθού και, μάλιστα, με λεηλατικούς όρους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η  Ελληνική κρίση είναι πρωτογενώς πολιτική. Από τη δεκαετία του 1980 τέθηκαν οι βάσεις για την εγκατάσταση στην εξουσία της πλέον απεχθούς εκδοχής της φαυλοκρατίας του 19ου αιώνα. Ήδη από τις αρχές του 1986 και, συστηματικά, από το 1992, περιέγραφα τα χαρακτηριστικά του κράτους αυτού και κατέγραφα με σαφήνεια που οδηγούσε.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Η Ελλάδα και η Κύπρος στην αρχιτεκτονική της Γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη


Πηγ
Ο καθηγητής




Παρέμβαση του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη, στις 26.3.2013, στην εκπομπή "Life" και στην δημοσιογράφο Εύα Αντωνοπούλου.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Γ.Κοντογιωργης, Ο δημοσκοπικός δήμος ως όχημα για την αντιπροσωπευτική μετάλλαξη του πολιτικού συστήματος




Μήνυμα Γ. Κοντογιώργη προς τους Πολίτες των Γρεβενών
Δημοσιεύθηκε στις 19 Μάρ 2013
Ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απευθύνει μήνυμα προς τους Πολίτες των Γρεβενών, σχετικά με το εγχείρημα του ΔΙΑΡΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ

Γ. Κοντογιώργης, Η Κύπρος, η Γερμανία, η διεθνής ολιγαρχία των αγορών και το πολιτικό διακύβευμα της κρίσης

Γιώργος Κοντογιώργης

Συνέντευξη στο Ράδιο Κρήτη (19/3/2013) για το κυπριακό διακύβευμα της κρίσης και την ανάγκη η πολιτική ηγεσία να υπόκειται στην βούληση της κοινωνίας των πολιτών και όχι να λειτουργεί ως εντολοδόχος της ολιγαρχίας των αγορών.

Αδύνατη η έξοδος της χώρας από την κρίση με θεσμούς και αξίες του 18ου αιώνα. Το ελληνικό πολιτικό προσωπικό είναι παρασιτικό και γι' αυτό ανίκανο να εκπροσωπεί τη χώρα

Συνέντευξη του Γ. Κοντογιώργη στον ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Πατρίδα 100,4 FM Κομοτηνής και στον Δημήτρη Κουρέα.

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Γ. Κοντογιώργης, "Για την αποστασία των διανοουμένων"



Γ. Κοντογιώργης, Η καθεστωτική διανόηση στην Ελλάδα

          1) Η αξιολόγηση μιας σημαίνουσας μερίδας της διανόησης στην Ελλάδα με πρόσημο την "αποστασία" τους από τα κοινωνικά δρώμενα, εκτιμώ ότι τους χαρίζεται στο ουσιώδες. Αδυνατεί, με άλλα λόγια, να αποδώσει αυτό που συμβαίνει. Η προσέγγιση, από την καθεστωτική και, ουσιωδώς, από την κρατική διανόηση, του ελληνικού προβλήματος, εδράζεται σε μια διαρκή σταθερά που διακρίνεται από την επιλογή ιδεολογίας με σκοπό τη μεθερμήνευση του ελληνικού κόσμου και της νεοελληνικής πραγματικότητας, σύμφωνα με τα γνωστικά εργαλεία του νεοτερικού ηγεμόνα και τη δικαιολόγηση της ηγεμονίας του. Απόληξη του διαβήματος αυτού, οφείλει να είναι μια παραρτηματική προσέγγιση της ελληνικής εξέλιξης, η ενστάλαξη μιας εξαρτησιακής συνείδησης στην ελληνική κοινωνία, η ενοχοποίηση της κοινωνίας και του παρελθόντος της, προκειμένου να νομιμοποιηθεί το ημι-δεσποτικό κράτος που της επεβλήθη από τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής απολυταρχίας. Ένα κράτος παρίας, δίκην προτεκτοράτου, αναντίστοιχο με την πολιτική και, γενικότερα, ανθρωποκεντρική ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας, με ότι αυτό επάγεται σε ό,τι αφορά στις δυσμορφίες της σχέσης μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής και, περαιτέρω, στην ιδιοποίηση του δημόσιου αγαθού.
          Για να καταδείξω το γεγονός αυτό, θα επικαλεσθώ τις παλινωδίες της νεοτερικότητας σχετικά με τη θεμέλια συνιστώσα της ύπαρξής της, το έθνος, διότι την θεωρώ απολύτως κομβική. Κομβική, στο επίπεδο της ίδιας της νεοτερικής επιστήμης, δεδομένου ότι: πρώτον, αποδίδει, εσφαλμένα ή σκοπίμως, στο έθνος τις όποιες πολιτικές του κράτους. Και δεύτερον, επικαλείται το έθνος για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό ότι είναι δομημένο με όρους αντιπροσώπευσης και, μάλιστα, ως δημοκρατία, ενώ το ίδιο μονοπωλεί τις ιδιότητες τόσο του εντολέα όσο και εντολοδόχου. Η προσκύρωση του έθνους στο κράτος αποτελεί καταστατική προϋπόθεση  για τη συγκάλυψη της βαθιά ολιγαρχικής ιδιοσυστασίας της νεοτερικότητας.
      

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Γ.Κοντογιώργης, Αδύνατη η διάσωση της χώρας με ιδέες και θεσμούς του 18ου αιώνα, που εμποδίζουν την ανασυγκόλληση του πολιτικού προσωπικού με το συμφέρον της κοινωνίας των πολιτών







Παρέμβαση του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη στην εκπομπή "Πρωινό ΑΝΤ1", στις 15.3.2013. 

Είναι αδύνατη η διάσωση της χώρας με ιδέες και θεσμούς του 18ου αιώνα, που εμποδίζουν την προσαρμογή της στο μέλλον, δηλαδή την ανασυγκόλληση του πολιτικού προσωπικού με την κοινωνία των πολιτών, ώστε να ανακτήσει νομιμοποίηση, να προχωρήσει στην απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεών της και να διαχειρισθεί το ελληνικό πρόβλημα με γνώμονα το συμφέρον της και τις δυνατότητές της.