Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Γ. Κοντογιώργης - Η Αριστερά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα







Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης απαντά στα ερωτήματα της εκπομπής του Kontra Channel "Επί του Πιεστηρίου" της 6.12.2013.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ δύσκολα η Αριστερά,κατ'εμέ,θα κάνει κάτι τέτοιο να δεχθεί μετεξέλιξη του τωρινού προδημοκρατικού πολιτεύματος.Αφού μισεί το έθνος,στοιχείο ελευθερίας,φόρεμα που επίσης έπρεπε να φοράει η ''φιλελεύθερη αριστερά''.τουλάχιστον μία μερίδα της στην Ελλάδα,αλλά και παγκόσμια.Υπάρχουν δύο προβλέψεις για την εξέλιξη του Κόσμου.Η Μία είναι η εδώ αντίληψη,θετική και ελπιδοφόρα.Η άλλη είναι αυτή που περιγράφει με μελανά χρώματα την εξέλιξη,για την διαμόρφωση ενός υπερκράτους,και διάλυση των συλλογικοτήτων,με μόνη σωζόμενη την ατομικιστική ταυτότητα.Ειναι η παγκοσμιοποίηση ως το τέλος της.Οπότε στην σημερινή συγκυρία κονταροχτυπιούνται όσοι πιστεύουν ότι θα υπάρχει θετική εξέλιξη από την παγκοσμιοποίηση κι άλλοι που πιστεύουν ότι θα υπάρχει αρνητική εξέλιξη.

Δημήτριος Γ. Δάβαρης

council democracy είπε...

Το έθνος,ο εθνισμός, η έννοια του έθνους είναι ο τρόπος με τον οποίο η Δύση πέτυχε αυτό που προσπαθούσε 1000 χρόνια: να μπει στους χώρους της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή σε έναν χώρο πολυεθνικό-αεθνικό, έναν χώρο που είχε υπερβεί την έννοια του έθνους. Η εθνογένεση ήταν για τους δυτικούς κάτι το προοδευτικό, ενώ για εμάς οπισθοδρόμηση.Ο ελληνισμός καταστράφηκε ακριβώς όταν η "ευλογία" του έθνους εισχώρησε στα Βαλκάνια και δημιουργήθηκαν εθνικιστικά κρατίδια που μισούσαν το ένα το άλλο, από'κει που αποτελούσαν υπόδειγμα συνύπαρξης για χιλιετίες οι πληθυσμοί τους. Βλέπε τα βιβλία του Γεράσιμου Κακλαμάνη
1)"Το «Ανατολικόν Ζήτημα» σήμερα",1998 εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου
2)"Η Ελλάς ως κράτος δικαίου". 1990 εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου
3)"Επι της δομής του νεοελληνικού κράτους". 1986 (ιδιωτική έκδοση). Δεύτερη έκδοση το 1990 από τις εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου. Τρίτη έκδοση 2012 από εκδόσεις Καραβία-Αναστατικές εκδόσεις
4)Η Ανατολική Μεσόγειος ως Ευρωπαϊκή ιστορία, 1ος τόμος. 1984 (ιδιωτική έκδοση), Β΄- Γ΄ τόμοι ανέκδοτοι
5)Νεοελληνισμός και ιστορικές συσχετίσεις. 1977 εκδ. Γραμμή
6) Ανάλυση της νεοελληνικής αστικής ιδεολογίας. 1975 (β΄ έκδοση 1989 εκδ. Ροές).
Οσο για την αριστερά, αυτό που θέλει σε τελική ανάλυση ως τελικό στόχο (και στις δυο βασικές εκδοχές της, δηλαδή μαρξισμό και αναρχισμό) είναι η γενικευμένη αυτοδιεύθυνση των ανθρώπων, η κατάργηση του κράτους και όχι κάποιος κρατικός σοσιαλισμός, η πραγματική κι όχι αντιπροσωπευτική δημοκρατία (και φυσικά έχει δίκιο ο Κος Κοντογιώργης ότι σήμερα δεν έχουμε ούτε καν αντιπροσώπευση), η κατάργηση όλων των πραγμάτων που χωρίζουν τον άνθρωπο απ'την ουσία του, η πλήρης ελευθερία. Οπως δεν έχει νόημα να μπερδεύεις την ιερά εξέταση με τον Χριστό, έτσι δεν έχει νόημα να μπερδεύεις κομματόσκυλα της αριστεράς, αριβίστες και αμαθείς φανατικούς με την διαλεκτική μέθοδο του Μαρξ και τον κοινωνικό αναρχισμό του Κροπότκιν. Απλά είναι εντελώς λάθος.
dmpa12p

George Contogeorgis είπε...

Χαίρομαι που διαβάζετε Γεράσιμο Κακλαμάνη. Όμως είναι χρήσιμο να δείτε τη διαφορά μεταξύ αυτού που ήταν ο ελληνισμός ως "έθνος κοσμοσύστημα" πριν από το κράτος έθνος και αυτό που έγινε ως αποτέλεσμα της ολοκληρωτικής αποτυχίας της Επανάστασης. Ένα ομοίωμα κράτους έθνους που διακίνησε την καταστροφή του ελληνισμού. Μπορείτε να προστρέξετε στα έργα μου Η ελληνική δημοκρατία του Ρήγα Βελεστινλη (Εκδόσεις Παρουσία/Αρμός), Περί έθνους και ελληνικής συνέχειας (Εκδόσεις Ιανός). Έτσι θα δυνηθείτε να κάνετε και τις αναγκαίες νοηματικές και μεθοδολογικές συγκρίσεις. Θα είχε, εν προκειμένω, ενδιαφέρον το συμπέρασμά σας.

council democracy είπε...

Από τα βιβλία σας έχω τα δυο που αναφέρατε, το "12/2008",το "οικονομικά συστήματα και ελευθερία" και το "κομματοκρατία και δυναστικό κράτος". Δηλαδή τα τελευταία πέντε. Αλλά οριστικά συμπεράσματα νομίζω θα μπορούμε να βγάλουμε, μόνο όταν ολοκληρωθεί η έκδοση του "ελληνικου κοσμοσυστήματος", ειδικά για την οικουμενική λεγόμενη μετακρατοκεντρική φάση.
dmpa12p