Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Γ. Κοντογιώργης - Σε καθεστώς διαρκούς εκτροπής - 6.10.2013







Παρέμβαση του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη, στις 6.10.2013, στην εκπομπή "Καλημέρα ΣΚΑΪ" και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τελικά, εξαιτίας των αγκυλώσεων και των κοινοτυπιών του δικαίου μην απορούμε για τον υπερβολικό νομικό φορμαλισμό, την γραφειοκρατία και την διόγκωση της διαφθορας ως παράγωγο αυτής της κατάστασης.
Δυστυχώς δεν υπάρχει βάθος στοχασμού, επαφή με την πραγματικότητα παρά μια αρτηριοσκληρωτική προσέγγιση δίχως ευελιξία και κοινωνικό προσανατολισμό.
Τα παραθυράκια του νόμου είναι συνέπεια των παραπάνω.
Ακόμα και κορυφαίοι ειδήμονες σε θέματα δημόσιας διοίκησης με νομικές γνώσεις υποστηρίζουν τελικά την έννοια της διακριτικής ευχέρειας κατά την εργασία ενός υπαλλήλου, ώστε να διεκπεραιώνεται επιτυχώς η στοχοθεσία.
Ειδικά όταν ο νόμος παραμένει είδωλο και ερμηνεύεται αυθεντικά ως ιερογλυφικό που θα πρέπει να μένει στάσιμο στο χρόνο μια και πήρε τη σκυτάλη από άλλους ιστορικούς χρόνους ...οπότε δεν χρειάζεται να αλλάξει σε κάτι.
Ας αναλογιστούν και οι συνταγματολόγοι τις ευθύνες τους για το γεγονός ότι η νομική επιστήμη είναι τόσο στερεότυπη, αυτοαναμασόμενη, εργαλείο στα χέρια του κομματικού συστήματος, πολυερμηνευόμενη και επιφανειακή.