Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Γ,Κοντογιώργης, Η κομματοκρατία και η ιδιοποίηση του Συντάγματος. Η εναλλακτική πρόταση (Μέρος Β')

Εναλλακτική πρόταση για την εναρμόνιση του Συντάγματος με το μέλλον Δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουλίου 2013 Συνέντευξη του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρ. Πρύτανη του Παντείου Παν/μιου Γιώργου Κοντογιώργη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΡΤ 90,6 και στον δημοσιογράφο Κώστα Ουίλς.

4 σχόλια:

ΟΣ είπε...

Kυριε καθηγητά ο βασιλιας ηταν εξ αρχης γυμνος.
Απλα επαψε να εκπλησει η γυμνια του ακομα και τα παιδια κι ετσι δεν φωναξε ποτε κανεις την αληθεια
Λυπαμαι γιατι κι εγω επραξα το ιδιο οταν δεχτηκα να δωσω εξετασεις να λαβω το πτυχειο της νομικης επι Α.Μανιτακη χωρις να τολμησω να τον ρωτησω τοτε. Γιατι κυριε δεν γραφετε οτι το Συνταγμα μας παραβιαζει καταφορα την αρχη της διακρισης των λειτουργιων και καταργει απροκαλυπτα την βαση της δημοκρατιας με το αρ 86 που επιτρεπουμαι να διατηρειται από την εποχη του Οθωνα ως σημερα.
Εκτοτε στις νομικες σχολες ολα αυτα γιναν μαθηματα επιλογων οπως στη θρακη Οι δικηγοροι που ερχονται από εκει μου λεν οτι αγνοουν το Συνταγμα και την ιστορια του πχ δεν γνωριζουν αν υπεστηαναθεωρησεις και ποτε, γιατι παπαγαλισαν κατι φυλλαδια σε ορισμενα μαθηματα για να βγουν ανεπαρκεις, αδαεις κι αδιαφοροι αφου τιποτα δεν θ αλλαξει στο τοπο αυτο.

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να θέσω υπ' όψιν σας τα εξής :
- Κάθε κόμμα, αντλεί την θεσμική εγκαθίρδυσή του, από το άρθρο 1 παρ. 2 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ως θεμέλιο του Πολιτεύματος την λαϊκη κυριαρχία.
- Συνεπώς, κάθε κόμμα, οφείλει να οργανώνεται και να δρά, συμφώνως πρός την Θεμελιώδη αρχή του πολιτεύματος, ώστε, πέραν της θεσμικής του υπόστασης, να διαθέτει ΚΑΙ θεσμική γνησιότητα .

- Αυτό με την σειρά του σημαίνει κατ' ελάχιστον :
- Πλήρη δημοκρατική διαδικασία στο εσωτερικό τους.
- Ανάδειξη των υποψηφίων βουλευτών απο την βάση του κόμματος με ΦΑΝΕΡΗ ψηφοφορία.

Κατά συνέπειαν, βάει της τρέχουσας λειτουργίας των κομμάτων :
- Τα κόμματα απεκδύονται της θεσμικής των γνησιότητας.
- Κάμπτεται και υποχωρεί η ίδια η Θεμελιώδης αρχή του πολιτεύματος.

Δεν είμαι συνταγματολόγος ούτε κάν νομικός ή πολιτικός επιστήμων.

Παρακαλώ κύριε καθηγητά, σχολιάστε.
Αν μη τι άλλο, θα με βοηθήσετε να καταλάβω αν βρίσκομαι εκτός ή εκτός της κοινής λογικής.

OΣ είπε...

Kύριε καθηγητά,
κάνω έκκληση σε εσάς γιατί δεν θεωρώ κανέναν άλλο ικανό να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει αυτό που γίνεται σε βάρος του πολιτισμού και της παιδείας του τόπου μας.
Κλείνουν, υπό το πρόσχημα της δημοσιονομικής αυστηρότητας, τα δημοτικά σχολειά και τα γυμνάσια σε πολλές περιοχές χώρας κυρίως στα νησιά μας που είναι μακριά από τα αστικά κέντρα. Εκτός του ότι με αυτόν τον τρόπο διώχνουν τον κόσμο από την ύπαιθρο ,ταυτόχρονα σταματούν την προσπάθεια του φτωχοποιημένου αστού να γυρίσει στη γη του και να ζήσει σε αυτήν ήρεμα .
Ο στόχος είναι να αδειάσει η χώρα από έλληνες και οι εναπομείναντες να παραμείνουν στο σκοτάδι που τα ΜΜΕ διατηρούν .
Επειδή από τα πανεπιστήμια μας αποφοιτούν κατ’ έτος χιλιάδες παιδιά, που καλώς ή κακώς φαίνεται να μπορούν να διδάξουν ελληνικά στους νεωτέρους καθώς και όλα τα αλλά μαθήματα στη μητρική μας γλώσσα , τα περισσότερα δε είναι άνεργα και μεταναστεύουν στην εσπερία για να κάνουν εργασίες άσχετες με τις σπουδές τους.
ΕΠΕΙΔΗ η παγκοσμιοποίηση προς το παρόν δε μας απαγορεύει να έχουμε μια δική μας ιδιωτική παιδεία.
ΕΠΕΙΔΗ πρέπει να γυρίσουμε στην εποχή την προεπαναστατική για να προετοιμάσουμε το λαό μας για τα χειρότερα, επομένως να του δώσουμε τη συνέχεια σε αυτό που λέγεται παιδεία και πολιτισμός ελληνικός και όχι να τον αφήσουμε βορά στον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό της νέας τάξης πραγμάτων που ισοπέδωσε την κουλτούρα και τον πολιτισμό κάθε λαού πάνω στη γη.
ΕΠΕΙΔΗ ξέρω καλά ότι είστε από τους λίγους που μόχθησαν για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας ως εργαλείο απόδοσης νοημάτων και εννοιών που εξανθρωπίζουν τον πολίτη και δεν τον εξηλιθιώνουν.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Σας ΠΑΡΑΚΑΛΩ να μπείτε μπροστά, ως εμπνευστής και συντονιστής μιας προσπάθειας που πρέπει να τη στηρίξουν και άλλοι, ανεξάρτητοι από το σύστημα διανοητές και να δημιουργήσουμε σχολειά, που θα δίνουν το αγαθό της παιδείας εκεί που το κράτος στοχευμένα ετοιμάζεται να το στερήσει.
Σε αντίθετη περίπτωση σας καλώ όλους να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη και να απαιτήσουμε την διατήρηση όλων αυτών των σχολείων ως υπέρτατο συνταγματικό μας δικαίωμα .
Δεν ελπίζω στη δικαιοσύνη φυσικά, αλλά ως δικηγόρος δεν μπορώ να μην την αναφέρω, έτσι για να δικαιολογήσω το γεγονός ότι δεν έχω ακόμη, μετά από όσα συμβαίνουν στον τόπο, παραιτηθεί από συλλειτουργός της..
Ντρέπομαι που το παραδέχομαι, αλλά εμείς οι δικηγόροι εργαζόμαστε ως τώρα αντίθετα με τα όσα η κοινωνία περιμένει από εμάς, λόγω εξαρτημένων αντανακλαστικών άγνοιας και ατολμίας .

MINAS MALLIARAKIS είπε...

Κυριε καθηγητα.
Τι ειναι αυτο που σας κανει να πιστευετε οτι αλλαζοντας την μορφη του ηαιχνιδιου και ιδιο το πιχνιδι ακομα ηκατασταση θα βελτιωθει αν οι παιχτες, ο λαος δηλαδη εξακολουθουν να παραμενουν ιδιοι. Ξερετε ποσες φυλες αγριων ευτυχουν επειδη παιζοντας με καλη διαθεση το απλο τους παιχνιδακι ειχαν τη φρονιμαδα να αποδεχθουν εναν εξαιρετο φυλαρχο και να τον ακολουθησουν η να μην τον αποδεχθουν και να τον καθαιρεσουν. Τα πολιτευματα και τα συνταγματα λειτουργουν η δυσλειτουργουν ευθεως ναλογα με την ποιοητα των πολιτων τους.Η αναγκαιοτητα τροποποιησης τους απλα υποδηλωνει τον βαθμο της επιπολαιοτητας της συνταξης του προηγουμενου οσο και αν εκεινη τη στιγμη διατυμπανιζεται ως τελειο, απο τη στιγμη που γινεται απο ειδημονες και οχι απο τον ιδιο το λαο. Αν το συνταγμα απευθυνεται σε δημοκρατια οπωσ σημερα εννοειται τοτε δικαιωμα λογου στην νομοθεσια εχει ο οποιοσδηποτε απο τη στιγμη που ο οποιοσδηποτε ψηφιζει. Σεις εμπιστευεστε οποιονδηποτε ελληνα να νομοθετησει? Κανονικα ξερετε θα επρεπε αφου καλειτε οποιονδηποτε Ελληνα να ψηφισει. Και προς το να καταστει σεβαστη αλλα κυριως αρεστη και δοκιμη η γνωμ του οποιουδηποτε Ελληνα μια και τυποις θεωρειται πολιτης ακομα και αν δεν πηγε στρατο ακομα και αν ειναι υπ αλληλος πρεπει να στραφει η προσπαθεια. Ωστε το παιχνιδι ειτε ποδοσφαιρο ειτε μπασκετ ειτε μονοπολη να παιζεται απο Ελληνες με νοοτροπια που σημερα σε ελαχιστα κρατη κυριως του ευρωπαικου βορρα συνανταται. Διοτι ο πολιτης που πετα τα σκουπιδια του στο δρομο και με την ψηφο του το ιδιο ακριβως θα πραξει σε αλλο επιπεδο. Ο πολιτης του ρουσφετιου ομοιως ειτε γλυφει βασιλια και βεζυρη ειτε προθυπουργο. Και τον νομο θα βρει τροπο να παραβλεψει οποιος και να ναι αυτος και την τιμωρι να ανταπεξελθει.
Μαλλιρακης Μηνας