Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

Γ. Κοντογιώργης, Η ΕΡΤ ως παράδειγμα της ελληνικής παθολογίας

Η ΕΡΤ, θύμα της νεοελληνικής κομματοκρατίας, στις 20.6.2013

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κε καθηγητα δεν τους νοιαζει τους συγκεκριμενους δημοσιοκαφρους οι αποψεις σας, απλα να βριζετε τις κυβερνησεις θελουν. Αν προσεξατε ουτε καν που καθησαν να σκεφτουν τι ειπατε. Το πηγαιναν οπου ηθελαν αυτοι.
Παλαιοπασοκοι ειναι στο 90% ολοι τους. Μονο για λυπηση δεν ειναι. Οσο για εναν απ αυτους που ειπε οτι η ΕΡΤ δεν ριχνει κυβερνησεις, εδω γελαμε. Μια ζωη καναλι του ΠΑΣΟΚ ηταν, η αντιπολιτευση που εκαναν στην ΝΔ επι Καραμανλη δεν λεγεται. Οποτε μην το παιζουν ανεξαρτητοι, αμολυντοι κλπ. Σαπια πιονια του συστηματος ηταν, και πηραν αυτο που τους αξιζε.
-Νικος-

dmpa12p είπε...

Κύριε Καθηγητά κάποια ειλικρινά ερωτήματα αδαούς αν και όποτε βρείτε τον χρόνο: Το Βυζάντιο θα μπορούσε να θεωρηθεί αμεσοδημοκρατικό (ή ότι είχε τουλάχιστον αμεσοδημοκρατικά κοινά); Αν ναι μπορεί να θεωρηθεί σε κάποιο βαθμό αταξικό;(μας έκανε εντύπωση όταν διαβάσαμε στο "Ανατολικό Ζήτημα Σήμερα" του Γεράσιμου Κακλαμάνη ότι ενώ οι φιλελεύθεροι και οι δυτικοί το θεωρούν "ανατολικό δεσποτισμό" στην πραγματικότητα ήταν ότι πιο αμεσοδημοκρατικό και αταξικό υπήρξε ποτε!)
Τέλος, μια τόσο προχωρημένη πολιτικά κοινωνία όπως ήταν η ελληνική έστω και υπό οθωμανική κατοχή, πως συνέβη και εγκλωβίστηκε σε ένα τέτοιο ανάξιο κράτος που υπήρξε σχεδόν η καταστροφή της; Εννοούμε απο άποψη φιλοσοφίας της ιστορίας, πώς ανέχθηκε, πώς σύρθηκε, πώς "ξεγελάστηκε" να εγκλωβιστεί αφού ήταν τόσο προχωρημένη πολιτικά;
dmpa12p

Ανώνυμος είπε...

Σημασία έχει τις ώρες αυτές να υπάρξουν προτάσεις, που να προβάλλουν το νέο, που εκφράστηκε από το κίνημα συμπαράστασης στην ΕΡΤ.Μία τέτοια πρόταση κατατέθηκε από αλληλέγγυους πολίτες και την παραθέτω:
ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΡΤ
(Πρόταση που διαβάστηκε στην Ανοικτή Συνέλευση αλληλέγγυων-εργαζομένων στην ΕΡΤ, που έγινε στο προαύλιο της ΕΡΤ Αγ.Παρασκευής στις 18/6/2013)
Η ΕΡΤ στηρίζεται στη συνδρομή των πολιτών, και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, γιαυτό πρέπει να αποδοθεί στα χέρια της κοινωνίας. Η ΕΡΤ πρέπει να μετατραπεί σε κοινωνική εταιρεία με μοναδικούς μετόχους και διαχειριστές τους συνδρομητές της. Η παθογένεια της ΕΡΤ οφείλεται στις κυβερνητικές και κομματικές παρεμβάσεις και στην αυταρχική ιεραρχική δομή της. Η απόπειρα της κυβέρνησης να την μετατρέψει σε ‘’δημόσια’’ σηματοδοτεί την επιθυμία της να την κάνει τελείως κυβερνητική. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, τις οκτώ αυτές ημέρες, απέδειξαν ότι μπορούν να διαχει-ρίζονται μόνοι τους το ‘’σπίτι τους’’, δημοκρατικά και πολυφωνικά, δηλαδή πολύ καλύτερα από πριν. Οι αλληλέγγυοι πολίτες τις οκτώ αυτές ημέρες απέδειξαν ότι θεωρούν την ΕΡΤ δικό τους αγαθό, και θέλουν να το υπερασπιστούν και να το βελτιώσουν συμμετέχοντας. Επομένως η μόνη υγιής και δημοκρατική λύση είναι να διαχειριστεί την εξυγίανση και τη λειτουργία της ΕΡΤ ένα μικτό όργανο από εργαζόμενους και αλληλέγγυους ενεργούς πολίτες . Όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στην εξυγίανση τώρα, τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά, όπου λειτουργούν σταθμοί της ΕΡΤ, θα πρέπει να συγκροτηθούν Ανοιχτές Συνελεύσεις που θα συνέρχονται σε χώρο που θα παραχωρηθεί από την ΕΡΤ με την τεχνική κάλυψή της. Από τις Συνελεύσεις αυτές θα κληρώνονται οι εκπρόσωποι των πολιτών για τα Όργανα εξυγίανσης (κεντρικά και περιφερειακά). Οι εκπρόσωποι θα έχουν θητεία δεκαπέντε (15) ημερών, θα είναι ανακλητοί και θα ενημερώνουν την Ανοιχτή Συνέλευση κάθε πέντε ημέρες. Εν συνεχεία θα αντικα-θίστανται από άλλους κληρωτούς για να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, διαφάνεια και πλούσιες ιδέες. Ο μέγιστος χρόνος για την εξυγίανση είναι τρείς μήνες. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ θα πρέπει να δημιουργήσουν αντίστοιχες Συνελεύσεις και εκπροσώπους κληρωτούς. Όπου υπάρχει η αριθμητική δυνατότητα μπορεί να γίνονται μικτές συνελεύσεις πολιτών-εργαζομένων. Παρόμοιες θα πρέπει να είναι οι διαδικασίες και για τη λειτουργία της ΕΡΤ. Αλλάζουν μόνο οι χρόνοι. Η θητεία των κληρωτών εκπροσώπων θα είναι ολιγόμηνη και η σύγκληση της Ανοιχτής Συνέλευσης μηνιαία. Η Ανοιχτή Συνέλευση θα βοηθά στο έργο της ΕΡΤ με παροχή υλικού εικόνας , ήχου και ιδεών μέσω των εκπροσώ-πων της. Οι εκπρόσωποι των πολιτών θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Για την απουσία από την εργασία τους τις ημέρες που απασχολούνται σαν εκπρόσωποι, θα αμείβονται κανονικά από τον εργοδότη τους. Η συμμετοχή των εργαζομένων και των πολιτών στα όργανα εξυγίανσης και λειτουργίας της ΕΡΤ θα είναι 50%-50%. 18/6/2013