Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Γ.Κοντογιώργης, Η εμμονή της πολιτικής τάξης στην οπισθοδρομική και καταστροφική κομματοκρατία







Παρέμβαση του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη, στις 30.3.2013, στην εκπομπή "Καλημέρα ΣΚΑΪ" και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά. 

"Η πολιτική δύναμη που θα εναγκαλισθεί την εκκρηκτική δύναμη της κοινωνίας και     θα μεταφέρει στο μέλλον το πολιτικό σύστημα και το κράτος, θα ηγεμονεύσει και κυρίως θα βγάλει τη χώρα από το βυθό. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, επιδίδονται στο άθλημα της υπεράσπισης των προνομίων τους, έχοντας εφεύρει τον τρόπο να βυθίζουν και το βυθό, στον οποίο έχουν καταδύσει την ελληνική κοινωνία και, κατ'αυτάς, και την Κύπρο." 

5 σχόλια:

council democracy είπε...

Κύριε Κοντογιώργη, χωρίς να είναι λάθος αυτά που λέτε(κατά την γνώμη μας), δεν είναι λιγάκι σα να λέτε σε έναν αλκοολικό ότι "έχεις εμμονή με το αλκοόλ";. Βοήθησε ποτέ πρακτικά κανέναν αλκοολικό το να του λές "έχεις εμμονή με το αλκοόλ";. Και μάλιστα ο αλκοολικός θέλει να απαλλαγεί από το αλκοόλ, ενώ η κομματοκρατία δεν το επιθυμεί καθόλου, το να καταργήσει τον εαυτό της. Το να λέτε "η πολιτική τάξη πρέπει να αντιληφθεί εκείνο κα το άλλο κλπ", όσο σωστά και να είναι αυτά που λέτε,είναι τόσο χρήσιμο πρακτικά όσο να λέτε σε εναν αγοραφοβικό "πρέπει να πας στην πλατεία ή να μπεις στο λεωφορείο". Απλά δεν μπορεί όσο κι αν θέλει. Η κομματοκρατία επιπλέον δεν θέλει. Αρα όσο σωστή και να είναι η διάγνωση, η θεραπεία είναι ιδεατή-ουτοπική. Πολύ πιο σωστό είναι αυτό που είχατε πει στο παρελθόν ότι οι πολίτες πρέπει "να εξαναγκάσουν το πολιτικό προσωπικό". Εδώ όμως είναι πάλι ακριβώς το θέμα: πως γίνεται αυτό στην πράξη; Αλλιώς είναι σα να λέμε πάλι στον χρήστη ηρωίνης "πρέπει να κόψεις την ηρωίνη". Πώς είναι το θέμα; Πώς θα γίνει οι πολίτες να εξαναγκάσουν το πολιτικό προσωπικό; Περικυκλώνοντας το κοινοβούλιο είχατε πει παλιά κλπ. Ναι αλλά πως θα αποφασίσουν κάτι τέτοιο οι σκόρπιοι πολίτες, πως θα συγκροτηθούν σε σώμα, σε υποκείμενο συλλογικό; Και οι μαρξιστές λένε "πρέπει να γίνει επανάσταση, κάντε επανάσταση , πρέπει να κάνετε επανάσταση". Πως εξωθούνται οι πολίτες ή πως αποφασίζουν ελεύθερα και συγκροτημένα να πράξουν έτσι; Το να πράξουν έτσι μπορεί να γίνει σε 2 μέρες , σε 2 μήνες , σε 2 χρόνια ή σε 200 χρόνια. Αλλά επειδή δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε και αν γίνει αυτό, το ερώτημα παραμένει: τι κάνουμε τώρα πρακτικά;

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι η πολιτική τάξη, η κομματοκρατία δεν αξιολογείται.
Αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία της ανθρώπινης ύπαρξης, οργανισμού που δεν έχει ούτε αντικειμενικό σκοπό, ούτε στόχους, ούτε υφίσταται η έννοια της αποτελεσματικότητας.
Αν είσαι γιατρός και σου πεθαίνουν άνθρωποι πας σπίτι σου, αν είσαι καπετάνιος και πετάς το καράβι στη ξέρα απολύεσαι, αν είσαι πιτσαδόρος και πουλάς χαλασμένες πίτσες φαληρίζεις, αν είσαι πολιτικός και έχεις οικονομικά ανενεργή τη πατρίδα σου δεν υφίστασαι κανένα απολύτως έλεγχο…
Αν υπήρχε η δημοσιονομική πίεση, του να πληρώνεις επίδομα ανεργίας στους ανέργους συνολικά και ανεξαιρέτως (το αυτονόητο δηλαδή), θα είχαν κοπεί αυτά τα φαιδρά φαινόμενα.
Τώρα και 80% να πάει η ανεργία δεν θα τους θίξει κάπου,αφού λειτουργούν ασύδοτα, ανέλεγκτα και με όρους αυτοκρατορικής δυναστίας.

Orsalie Synteli είπε...

Αν είσαι γιατρός και σου πεθαίνουν άνθρωποι πας σπίτι σου, αν είσαι καπετάνιος και πετάς το καράβι στη ξέρα απολύεσαι, αν είσαι πιτσαδόρος και πουλάς χαλασμένες πίτσες φαληρίζεις, αν είσαι πολιτικός και έχεις οικονομικά ανενεργή τη πατρίδα σου δεν υφίστασαι κανένα απολύτως έλεγχο…



Είναι εξ αρχής λάθος ο παραλληλισμός σας. Ξεκινάτε από το αξίωμα ότι οι έλληνες πολιτικοί ήταν πατριώτες και αγαπούσαν την Ελλάδα. Εάν σας το διαγράψω αυτό και στη θέση του βάλουμε το αξίωμα ότι οι έλληνες πολιτικοί ποτέ δε νοιάστηκαν για την Ελλάδα, γιατί απλά είχαν άμεση σχέση και επαφή με το ξένο κεφάλαιο και με τις δυνάμεις που το διαχειρίζονται, ώστε σε γεωπολιτικό και αντίστοιχα οικονομικό επίπεδο να επιτυγχάνονται οι αρχικές βλέψεις και επιδιώξεις τους, τότε και ως καπετάνιοι είναι τέλειοι και ως ιατροί θαυμάσιοι και ως πιτσαδόροι επιτυχημένοι καθόσον η θεραπεία Σοκ που εφάρμοσαν επέτυχε. Το καράβι το προσάραξαν στα λιμάνια των δυνάμεων τύπου ΓΕΡΜΑΝΗΠΑ δηλαδή ΕΕ και τις πίτσες με επιτυχία μοίρασαν στα κομμάτια που έπρεπε( ξεπούλημα της γης μας και της δημοσίας περιουσίας) και στους πελάτες που έπρεπε. Επίσης κανείς δεν πρέπει να αγνοεί ότι ο καθηγητής Κοντογιώργης έχει γράψει το εξαιρετικό βιβλίο που συμπυκνώνει και αναλύει τη θεωρία των επαναστάσεων κατά τον Αριστοτέλη . Με αυτό το βιβλίο καταλαβαίνει κανείς γιατί δεν είναι δυνατό η κοινωνία να αυτοοργανωθει και να πάει σύσσωμη στο Σύνταγμα καθόσον υπάρχει σοβαρή υποδομή από την κομματοκρατια που έχει επιτύχει το «διαπιστείν αλλήλοις» ώστε να υφιστάμεθα τις συνέπειες του «μικρά φρονείν» δηλαδή να μην ενεργούμε ως σύνολο ως κοινωνία προς όφελος μας.
Όσο για τον αγοραφοβικό εάν δεν του κάνεις ψυχανάλυση να τον βοηθήσεις να δει το γιατί πρέπει να προσπαθήσει να πάει μόνος του με το Λεωφορείο στην αγορά και ότι δε θα πεθάνει αν το κάνει Εάν δηλαδή δε βρεις το κλειδί του εγκεφάλου του δεν μπορείς να θεραπεύεις Ναι η θεραπεία είναι να τον εμβάλεις απότομα στη διαδικασία αφού όμως του δώσεις τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει το Εγώ του Τα βιβλία του καθηγητή Κοντογιωργη δίνουν το κλειδί Στον τηλεοπτικό χρόνο δεν δύναται να δώσει το κλειδί της πολικής μας ψυχανάλυσης αλλά τάχει γράψει Τώρα εσείς εάν θέλετε να δείτε τι έκαναν στον εγκέφαλο σας διαβάστε Αλντους Χαξλευ Επιστροφή στο θαυμαστό Νέο Κόσμο και συνδυάστε το με τα βιβλία που έγραψε ο καθηγητής Όσο για την Ουτοπία Όλα έγιναν επειδή κάποιοι μας επέβαλαν τις δίκες τους ουτοπίες όπως αυτή του διαφωτισμού και των επακόλουθων της ήτοι Ναζισμού και Κουμμουνισμού και της μανιχαϊστικού τύπου αμερικανικής δημοκρατίας που διαχέουν μέσω της περίφημης αναμόρφωσης των μουσουλμανικών κρατών δια της Αραβικής Άνοιξης ή αλλως του ριζοσπαστικου μουσουλμανισμου.

Ανώνυμος είπε...

@Orsalie Synteli

Δεν διαφωνώ με την αρχική σας υπόθεση, αγγίζω ένα επιμέρους θέμα νοοτροπίας του πολιτικού συστήματος, το οποίο δεν καταδέχεται καν, να θέσει στοιχειώδεις -για το θεαθήναι έστω- όρους αξιολόγησης του έργου του.

Ασκούν το καλύτερο επάγγελμα (δεν τολμώ να το αποκαλέσω λειτούργημα), με τις καλύτερες αμοιβές (δεν τολμώ να μιλήσω για αποζημίωση).
Επιθυμούν να εκλέγονται με πελατειακά κριτήρια, αρκεί μετεκλογικά οι πολίτες να μην επβεβαιώνουν τον τρόπο εκλογής γιατί πονοκεφαλιάζουν ποιον θα επιλέξουν, πέραν των συγκατανευσιφάγων.
Οπότε κάνουν όγο για "πελατειακό κράτος" το οποίο ...ψέγουν υποτίθεται.
Μιλούν στην ολομέλεια και στις επιτροπές εντελώς ατεκμηρίωτα, μπορούν να πουν όποια ανοησία θέλουν χωρίς κανείς να τους αξιολογεί.
Υπουργεύουν, χωρίς να υπόκεινται στον έλεγχο, στην ανατροφοδότηση της διαδικασίας σε σχέση με την κοινωνία.

Είχα την χαρά να διαβάσω πρόσφατα το βιβλίο του καθηγητή, την τελευταία έκδοση, παλιότερα είχα μελετήσει και επιστημονικά του συγγράμματα (πόλις, πολίτης έννοια και τυπολογία της πολιτειότητας κ.λπ...), και σίγουρα συμφωνώ μαζί σας, δεν τοποθετώ τη συζήτηση σε αυτή τη βάση δηλαδή στο επίπεδο της αγνής πατριωτικής πολιτικής τάξης, που έχει απλά μια κακοδαιμονία, ωστόσο αγγίζω μια επιμέρους πτυχή που επαφίεται στη νοοτροπία της κομματοκρατίας.

Αυτού του κομματικού μηχανισμού που μας οδήγησε σε αυτό το χάλι από την εποχή της βαυαροκρατίας ειδικότερα μετά την δολφονία του Καποδίστρια, με συστηματικότητα και εμμονή.

Διαφαίνεται ωστόσο και κάτι άλλο...
Πως ακόμη και με τους δικούς τους όρους, εκείνοι που μιλούν για αυτορρύθμιση της αγοράς, για πρωτοβουλίες, για υπερπροσοντοφόρτωση των δ.υ, δεν θεωρούν υγιές να κριθούν ούτε μέσα σε αυτό το φαύλο καθεστώς που έχουν διαμορφώσει.
Πρόκειται για την πλήρη αυτο-απαξίωση και αλλαζονία της πολιτικής τάξης, σε βαθμό που ξεπερνά τον συμβατικό κυνισμό.
Εξ ου και θεωρώ πως και 80% να φτάσει η ανεργία, έχουν θέσει τέτοια εμπόδια στην αξιολόγησή τους, ώστε να μην υφίσταται κανένα αξιολογικό ζήτημα.
Είναι χειρότεροι και από τις φαυλοκρατίες περασμένων αιώνων...

Orsalie Synteli είπε...

Θα πρέπει να αναζητήσουμε τα διάφορα είδη κοινωνιών πολιτειών ανάλογα με τη γεωπολιτική τους θέση την ιστορία αυτής την έκταση τους και κυρίως τις οικονομίες τους ή άλλως την ικανότητα τους να παράγουν πλεονάσματα κατά το σύγχρονο όρο Αυτά είναι χρήσιμα όταν παρατηρούμε τους συγχρόνους κυβερνώντες.

Οι επαγγελματίες της πολιτικής όπως αναφέρουν εδώ και χρόνια οι πολιτειολογοι και που πλέον αντιμετωπίζουμε με τόσο κυνισμό είναι διαφόρων κατηγοριών και προσόντων και φυσικά προσαρμοσμένοι ανάλογα στις κοινωνίες όπου τους αναδεικνύουν και στις ανάγκες που αυτές πρέπει να καλύπτουν σ εθνικό αλλά κυρίως υπερεθνικό επίπεδο.

Μια σχέση αμφίδρομη είναι εγκαθιδρυμένη μεταξύ της κοινωνίας και των πολιτικών που η πρώτη αναδεικνύει ή που ανέχεται να πιστεύει ότι αναδεικνύει.

Δε θέλω να αναλύσω αυτό το τελευταίο φαινόμενο γιατί θα πάω σε επιστήμες που δεν είναι του παρόντος κειμένου Τα αναφέρει και ο καθηγητής επαρκέστατα είναι άλλωστε το αντικείμενο της πολυετούς μελέτης και εμπειρίας του.

Όμως δεν είναι δυνατό να μιλάμε για το είδος των επαγγελματιών της πολίτικης που έχει πλέον αναδείξει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης της δύσης και το οποίο μας επιβλήθηκε ωσαν το στενό βαφτιστικό μας ρούχο όπως εύστοχα αναφέρει και ο κ Κοντογιωργης .

Δεν θέλω να σας στενοχωρήσω όταν πρέπει να σας υποδείξω ότι αυτό το στενό ρούχο για να μας το φορέσουν ή για να το κρατήσουμε τόσα έτη που μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε και νοητικά και κοινωνικά και πολικά σημαίνει ότι

Α) Χάσαμε την ικανότητα με κάποιο τρόπο να αντιλαμβανόμαστε το πραγματικό μας μέγεθος και διαστάσεις την ιδία μας την υπόσταση

Β) Εκπαιδευτήκαμε μ ένα είδος εξαρτημένων αντανακλαστικών που παράγονται από την εγκαθιδρυμένη σχέση που σας προανέφερα και μας επέβαλαν να βλέπουμε τον εαυτό μας ως ένα αδύναμο νήπιο που οφείλει και πρέπει να φορά ακόμα το βαφτιστικό του κοστουμάκι

Γ) Έχουμε πάθει τελικός δια της ανωτέρω διαδικασίας εν είδος επίκτητου κρετινισμού για τούτο και ο καθρέφτης μας επαψε πια να στέλνει το μήνυμα της απομάκρυνσης του παιδικού ενδύματος αφού ο εγκέφαλος μας και το σώμα μας ταυτίστηκε με αυτό

Η τελευταία πράξη αυτού του δράματος παίζεται με το κομμάτιασμα του σώματος μας

Για να συμβούν όλα τα ανωτέρω θα έπρεπε κάποιοι να αναλάβουν να μας οδηγήσουν έως το σημείο που σας περιγραφώ και αυτοί είναι ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΩΣ της διαδικασίας που έχει εδώ και χρόνια αρχίσει να ρουφά χώρες και πολιτισμούς τον ένα μετά τον άλλο

Εάν δε συνέβαινε αυτό η έλληνες θα καταλάβαιναν τις αληθινές τους διαστάσεις

Αυτό υπάρχουν κάποιοι που έχουν ορκιστεί στα δικά τους όσια και ιερά ( εσείς κρίνετε ποια είναι σήμερα αυτά) να μη το επιτρέψουν