Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Το έθνος, η ιστορία και το διακύβευμα της ελευθερίας




Δημοσιεύτηκε στις 1 Απρ 2012 από antifono
Το περιοδικό Νέα Ευθύνη με αφορμή το πρόσφατο αφιέρωμά του στο θέμα Έθνος και Ιστορία διοργάνωσε δημόσια συζήτηση στο βιβλιοπωλείο Ιανός την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012 με ομιλητές τους: Θεόδωρο Ι. Ζιάκα, συγγραφέα , Γιώργο Κοντογιώργη, καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, Μόσχο Μορφακίδη, καθηγητή Πανεπιστημίου της Γρανάδας και Ευάνθη Χατζηβασιλείου, αναπλ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών.Τη συζήτηση συντόνισε ο συγγραφέας Κώστας Χατζηαντωνίου.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

O Γιώργος Κοντογιώργης για την κρίση, την Ευρώπη, και την ελπίδα. Η Ελλάδα ταξιδεύει, από τις Βρυξέλλες


«Στραβός είν’ ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;» Ο κος Γιώργος Κοντογιώργης για την κρίση, την Ευρώπη, και την ελπίδα. Η Ελλάδα ταξιδεύει, από τις Βρυξέλλες με αγάπη www.radiopanik.org (Download mp3).

Συνέντευξη στις 4.11.2012, στο βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio Panik και στη δημοσιογράφο Σταυρούλα Γάτσου.

Ο Γ. Κοντογιώργης συζητά με την Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή


Τρίτη, 13 Νοέμβριος 2012 09:00

http://www.antifono.gr/portal/images/stories/contogiorgis.jpegΟ καθηγητής πολιτικής επιστήμης  Γιώργος Κοντογιώργης  απαντά στις ερωτήσεις που του θέτει ο  Βασίλης Ξυδιάς, εκπροσωπώντας την  Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή. Συζητούν για την κρίση του πολιτικού συστήματος και διερευνούν τη δυνατότητα θεσμικής διεξόδου. Ο Γ. Κοντογιώργης εξηγεί πως δεν περιμένει καμία λύση από τους εκπροσώπους του συστήματος (στους οποίους, πέρα από τα πολιτικά κόμματα, περιλαμβάνει και τους λοιπούς πολιτειακούς θεσμούς) και περιγράφει τον τρόπο που η κοινωνία θα μπορούσε να επέμβει (όχι με απλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά με ένα πλαίσιο θεσμικών αιτημάτων που, όπως λέει, θα ανάγκαζαν το πολιτικό σύστημα να μεταβεί από το σημερινό ολιγαρχικό καθεστώς σε ένα πιο αντιπροσωπευτικό).
Τοποθετεί την κρίση στο πλαίσιο της εξέλιξης των πολιτικών συστημάτων της νεωτερικότητας. Εξηγεί πως το κοινοβουλευτικό σύστημα δεν είναι δημοκρατία και σημειώνει ότι από την άποψη αυτή η ελληνική κρίση μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή εκείνων των ιστορικών αλλαγών που θα οδηγήσουν – αρχικώς την Ελλάδα και στη συνέχεια όλο τον κόσμο – σε ιστορικά πιο ώριμα πολιτικά συστήματα (αντιπροσώπευση, δημοκρατία). Συζητά τις προτάσεις για Νέο Σύνταγμα, και χωρίς να διαφωνεί με την ανάγκη ριζικής συνταγματικής μεταρρύθμισης, υπογραμμίζει ως προτεραιότητα την είσοδο της κοινωνίας στην πολιτική με πρώτο βήμα την αντιπροσωπευτική έκφραση της βουλήσεώς της. Παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα του πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό μέσω του θεσμού του «δημοσκοπικού δήμου». Στο σημείο αυτό ο Β. Ξυδιάς εξηγεί πως η Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή προτίθεται να αναλάβει ένα τέτοιο εγχείρημα και οι δύο συνομιλητές συζητούν για τις προϋποθέσεις επιτυχίας του.
Η συζήτηση έγινε την Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου 2012, στο σπίτι του Γ. Κοντογιώργη.

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Γ. Κοντογιώργης, στον Σκάι Τ/Ο: Διακριτική μεταχείριση στην πάταξη της φοροδιαφυγής;


Παρέμβαση του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη, στις 4.11.2012, στην εκπομπή "Καλημέρα ΣΚΑΪ" και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.

Ο Γ. Κοντογιώργης στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105,8 στις 21.10.2012


Παρέμβαση του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη, στις 21.10.12, στην εκπομπή "Νύχτα ευάλωτη" του ραδιοφωνικού σταθμού ΝΕΤ 105,8 FM και στη δημοσιογράφο Εύα Μαυρογένη.

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ο Γ. Κοντογιώργης στο Κόντρα, "Κόλαση είναι το πολιτικό σύστημα όχι το ευρώ" (30.10.2012)


Πηγή: LoMak
Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης απαντά στα ερωτήματα της εκπομπής του Kontra Channel "Επί του Πιεστηρίου" της 30.10.2012.